El Teatre Municipal de l'Ateneu Igualadí es va omplir ahir de gom a gom per presenciar l'acte de lliurament dels Premis Ciutat d'Igualada de Creació Artística. La setzena edició d'aquests premis ha batut tots els rècords, ja que enguany s'hi van presentar un total de 332 candidatures, 55 més que l'any passat, i així ha esdevingut l'edició amb més candidats des de la seva fundació, l'any 1996.

El lliurament d'aquests premis, creats amb la voluntat d'agrupar els diversos guardons que actuaven de forma individual, amb la intenció de donar-los una unitat i fomentar així la creació artística, la recerca i la investigació, va tenir la presència de tots els regidors igualadins. De fet, l'alcalde Marc Castells es va mostrar molt satisfet que enguany fos l'any amb més candidatures, "fet que demostra la importància d'aquests premis". Per a Castells, els premiats, entre els quals l'únic igualadí ha estat el compositor Carles Prat, "a partir d'ara són difusors del nom de la nostra ciutat per arreu del món gràcies a aquest premi". Finalment, l'alcalde també va voler remarcar que els Premis Ciutat d'Igualada de Creació Artística són molt importants per a la ciutat, ja que "en temps d'adversitat la cultura ha de ser el nostre refugi i per això en el futur tenim la intenció de potenciar aquests premis".

En la mateixa línia reivindicativa de la cultura catalana es va mostrar el tinent d'alcalde d'Igualada, Josep Miserachs, que va assegurar que "Catalunya és un país que encara s'ha de defensar d'atacs a la nostra cultura i el nostre exèrcit i defensa és la nostra cultura. Igualada té l'obligació de defensar el nostre patrimoni i promoure'l".

Aquests premis són uns guardons convocats per l'Ajuntament, amb la gestió de l'Institut Municipal de Cultura, que tenen la col·laboració de diverses entitats locals. L'acte va estar acompanyat en tot moment per les actuacions de la Jove Orquestra Simfònica de l'Anoia i també pel Cor de Noies Exaudio d'Igualada. Pel que fa als guardonats de les set categories, únicament el compositor Carles Prat era d'Igualada, tot i que no va recollir el premi perquè resideix actualment a Colònia (Alemanya), el seu pare va mostrar la satisfacció per ser premiat a la seva ciutat natal. Prat va ser guardonat per la composició de Nyitus, falugues i minairons, que va interpretar en directe la Jove Orquestra Simfònica de l'Anoia, en la qual es fa referència als follets i al món fantàstic català.

La resta de guardonats van ser d'arreu de Catalunya, excepte Mati Irizarri, de València, que es va endur el primer premi de fotografia per la seva exposició de fotos 4 estaciones. En escultura la guanyadora va ser Susanne Assum, alemanya establerta a Castellterçol, per la seva escultura de fusta i tela Fruto 7; en pintura, Joan Codina, de Guissona, per la seva obra Nu. En l'apartat d'art digital, el guardonat va ser Guillem H. Pongiluppi, de Barcelona, amb l'obra Igualada 3001. Pel que fa al premi de narrativa breu, aquest va recaure enJosé Antonio Nieves, de Santa Coloma de Gramenet, per l'obra 64; i el de poesia va ser per a la sabadallenca Anna Garcia pel poema Assassins de margarides.