Els principals ajuntaments del Baix Llobregat Nord -juntament amb altres consistoris de la zona sud de la comarca- i entitats ecologistes demanaran a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) un major control de la qualitat del riu Llobregat. Persones preocupades per la qualitat de les aigües i per convertir els entorns del riu en un espai lúdic van crear la plataforma Llobregat Sostenible, que ha aconseguit posar sobre l'agenda política dels ajuntaments més importants del Baix Llobregat Nord la inquietud per millorar l'estat ecològic del riu. Fins i tot s'ha creat una comissió on són representats els consistoris i les associacions que s'hi han adherit. Ja han celebrat una primera trobada i fins i tot unes jornades per tractar la qüestió, i es posa de manifest la voluntat de mantenir una reunió amb representats de l'ACA per parlar sobre com millorar la qualitat de l'aigua del Llobregat.

Olesa, Esparreguera, Abrera i Martorell, entre altres nuclis més petits de zona, han aprovat una moció de suport a les reivindicacions de Llobregat Sostenible en què es manifesta la voluntat de tots aquests consistoris de treballar per recuperar els entorns del riu i millorar-ne l'estat ecològic. La portaveu de la plataforma, Mercè Girona, explica que, en un principi, la comissió que s'ha creat -i que s'ha de reunir cada tres mesos- es mantindrà viva fins al 2015. I és que la Unió Europea va redactar una directiva marc en què es fixava uns barems per la qualitat dels rius als quals s'haurien d'arribar d'aquí a dos anys.

De moment, només ha celebrat la primera reunió, en què es van establir les bases sobre la planificació de treball. "S'ha demanat una reunió a l'ACA. Acabem de començar. Hem de fer un calendari d'actuacions i una agenda per sensibilitzar la gent sobre la importància de recuperar els entorns del Llobregat", afegeix. La plataforma també va impulsar fa unes setmanes unes jornades a Abrera sobre el medi ambient en els entorns del riu. Girona diu que tothom posa de manifest que des de l'ACA hi ha d'haver un control més gran de les empreses que estan a prop del Llobregat i de mirar el cabal en alguns trams.

Els principals problemes

Una de les qüestions que més preocupa els membres de la plataforma són els runams salins del riu. Diuen que tot i la dessaladora d'Abrera, la Generalitat hauria de portar un control més exhaustiu dels residus industrials al riu. També parlen d'afluents en què la qualitat de l'aigua, comenta, és baixa, com el riu Anoia.

Una de les altres qüestions és el cabal del Llobregat. "Més d'una tercera part de l'aigua són per a usos urbans i domèstics i se n'agafa per a petites centrals elèctriques. Hi ha trams en què baixa molt poca aigua", afirma la portaveu de Llobregat Sostenible. També preocupa la forma en què l'urbanisme de les ciutats s'està menjant els entorns del rius. En aquest sentit indiquen que a Martorell hi ha problemes amb un aparcament que s'ha construït a la llera del riu. Properament es farà una llista de les actuacions que calen fer.