Al voltant de 700 professionals del món del teatre familiar participen a la 24a edició de La Mostra Fira de teatre infantil i juvenil que se celebra fins diumenge a al capital de l'Anoia. La nova edició, continua apostant pel sector professional i enguany La Llotja compta amb 40 estands - que representen una seixantena de companyies - i la programació d'una desena d'activitats paral·leles dirigides, principalment, als programadors del sector. El gerent de la Fira, Òscar Balcells, ha assegurat que La Mostra és una "cita ineludible pels professionals del sector perquè és el mercat per excel·lència, tant pels programadors, que veuen allò que s'està coent, com també per les companyies".

La Llotja és l'espai de negoci exclusiu per a professionals de La Mostra d'Igualada i té per objectiu esdevenir un punt de trobada, d'intercanvi d'informació i d'establiment de relacions comercials entre les companyies i els programadors. Enguany s'hi ha instal·lat un total de 40 estands, que representen a una seixantena de companyies. A més, hi ha prop de 700 professionals acreditats, dels quals 400 són programadors.

El gerent de la Fira igualadina, Òscar Balcells, ha apuntat que La Mostra és una "cita ineludible" pels professionals del sector del teatre familiar, ja que "és una referència pels programadors -perquè poden veure les novetats, estrenes i els espectacles més innovadors-, però també per les companyies perquè saben la capacitat d'assistència que té la fira i, per tant, vénen a jugar-s'hi el pa". Segons ell, a La Mostra les companyies "hi tanquen gires i contractacions i també s'intercanvien contactes".

Una oportunitat de negoci per les companyies

Enguany a La Llotja hi ha establerts un total de 40 estands que representen una seixantena de companyies. Un d'aquests és l'estand de l'Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP) que representa a La Mostra a 18 companyies d'arreu de Catalunya. El seu president, Ramon Molins, ha explicat que han decidit posar un estand de manera conjunta per mancomunar serveis i abaratir costos. "Ara tenim un espai molt gran i això possibilita pagar menys diners a cada soci i estar acreditat a la fira", ha explicat.

Molins ha assegurat que a La Mostra d'Igualada és "bàsica pel sector" perquè "és la plataforma de venda i el lloc on les companyies ensenyem els espectacles als programadors". Segons ell, es tracta d'un mercat que s'ha de "cuidar i mimar" perquè "en les fires generalistes es descuiden bastant els espectacles per a tots els públics". A més, des de l'Associació consideren que el teatre familiar és "la masia del teatre també per al públic perquè als més petits de la casa els hem de donar els millors espectacles".

De la seva banda, Lluís Juanet, president de l'Associació Kacu Mensi -que agrupa una vintena de companyies i productores de teatre infantil i familiar-, ha explicat que per ells és important ser a La Mostra però creu que "degut als temps que corren és molt difícil vendre espectacles". Tanmateix, Juanet considera que "La Mostra és un bon aparador i un bon moment per a fer contactes".

Activitats paral·leles

La 24a edició de La Mostra continua apostant per les activitats paral·leles per a professionals i enguany se n'han organitzat una desena. Entre aquestes, destaca la jornada que va tenir lloc aquest dijous amb el títol de 'L'equipament teatral, més enllà de l'escenari'. Al llarg d'aquest divendres es desenvoluparà el quart Mercat de Projectes d'Espectacles, una iniciativa pròpia de La Mostra que té per objectiu propiciar la producció d'espectacles facilitant la trobada entre les companyies i els possibles agents productors.

La Mostra en xifres

L'equip artístic de la Mostra va rebre un total de 282 propostes de companyies, de les quals se n'han acceptat 48. Dels espectacles que es podran veure a la fira igualadina, 18 són estrenes i s'oferiran un total de 90 representacions. Les funcions es podran veure en nou espais diferents, quatre de tancats i cinc a l'aire lliure, a més dels recorreguts dels espectacles itinerants. El pressupost previst per aquest any és de 265.311 euros, prop d'un 15% menys que l'edició anterior.