L'alcalde de Vilanova del Camí, el socialista Joan Vich, denuncia que l'executiva local del seu partit ha pressionat un dels grups de l'oposició perquè no donés suport al pressupost municipal del 2013, i obstaculitzar d'aquesta manera la gestió de govern. El mandatari local assegura que li consta que s'ha portat a terme aquesta maniobra política, tot i que no vol revelar quin membre de l'executiva del PSC va ser el que va portar a terme les pressions ni quin dels grups que conformen l'oposició -i que va donar suport a les previsions comptables- les va rebre.

En tot cas, Vich diu que regidors d'altres partits s'han mostrat enutjats perquè membres de l'executiva del PSC de Vilanova han criticat les persones que conformen el seu grup municipal. "S'han mostrat fastiguejades pel bombardeig de membres del PSC. I és que parlen malament de nosaltres", assegura. El mandatari diu que li sap greu que "es vegin implicades altres persones que ens mostren la seva molèstia".

La direcció nacional ha començat a posar fil a l'agulla per reconduir la crisi del PSC a Vilanova del Camí. Els reponsables del partit han citat l'alcalde al carrer Nicaragua -on és la seu central dels socialistes a Barcelona- per tractar aquesta qüestió. "Els explicaré què passa a Vilanova del Camí des del meu punt de vista perquè em sembla que actualment només tenen la de la federació comarcal i la del primer secretari de l'executiva local", comenta. Una de les reivindicacions del sector proper a Joan Vich i al grup municipal del PSC era precisament que les altes instàncies del partit reconduïssin el conflicte obert.

Condicions per al pacte

Una de les condicions que Joan Vich posarà sobre la taula en les negociacions que hi pugui haver a partir d'ara per calmar les aigües serà que s'acceptin com a militants les tretze persones que van sol·licitar tenir el carnet del PSC. Algunes de les quals estan esperant una resposta des de fa un any i mig i a d'altres se'ls ha denegat directament l'entrada a la formació. Una de les persones afectades és la tinent d'alcalde del consistori Vanesa González. "Políticament és molt greu", exclama Vich.

El mandatari local considera que "el partit s'ha d'0brir" i per aquest motiu apunta que una de les fórmules per fer-ho és que se celebrin unes eleccions primàries que vagin més enllà de la militància i estiguin obertes a la població, per escollir el cap de llista del PSC.

El partit a Vilanova del Camí viu un autèntic episodi convuls des que van esclatar públicament fa un mes les profundes discrepàncies entre els membres que tenen el control del PSC al municipi i el grup municipal del mateix partit. El detonant va ser el suport a una moció pel Dret a Decidir que van donar tres dels quatres membres del PSC amb cadira al ple municipal, inclòs l'alcalde.

A partir de llavors es van destapar les fortes tensions que s'arrossegaven des de les eleccions del 2011 i que es van agreujar amb la constitució de la nova executiva local, configurada en la seva majoria per militants que discrepaven del grup municipal del PSC al consistori. La situació es va tensar més la setmana passada quan cinc dels seus membres propers a Vich van anunciar que dimitien de les seves responsabilitats de l'aparell del partit pel tracte que rebien.