Miquel i Costas & Miquel ha obtingut el 2012 els ''millors resultats de la història'', segons ha assenyalat Jordi Mercader Miró, president de l'empresa. Mercader ha anunciat que amb recursos propis la companyia invertirà 60 milions d'euros fins el 2016. Entre aquestes inversions, Miquel i Costas, després d'observar el mercat internacional, comprarà alguna empresa o bé els Estats Units, al continent sud-americà o bé en algun país de la regió asiàtica o del pacífic, descartant la Xina, ha explicat Mercader. El president també ha dit que la nova fàbrica de la Pobla de Claramunt, Terranova Papers, estarà a ple rendiment a finals d'aquest any amb 360 llocs de treball directes i indirectes.

La fàbrica de Terranova Papers, propietat de Miquel i Costas & Miquel ubicada a la Pobla de Claramunt (Anoia) estarà a ple rendiment durant la segona part d'aquest any, cosa que suposarà complir amb el pla de contractació dels 60 empleats que treballaran directament a la instal·lació més els 300 llocs de treball que indirectament es crearan, segons ha anunciat el president de la companyia Jordi Mercader.

En aquest moment, de les 60 persones que han de treballar directament al centre s'han contractat la meitat i a partir de setembre es contractaran les altres 30 persones que falten, segons ha anunciat Mercader.

Un cop la fàbrica de la Pobla de Claramunt estigui a ple rendiment, la producció de paper de la companyia tindrà capacitat per doblar els volums produïts així com també el volum de facturació.

El cost total de la inversió del nou centre de producció haurà suposat una inversió total des de l'inici del projecte de 45 milions, dels quals 30 milions s'han desemborsat durant l'exercici del 2012. Tots aquests diners, com és tradicional amb l'empresa, s'han invertit de fons propis i sense necessitat d'endeutament bancari, ha subratllat Mercader.

Aquest esforç d'inversió del 2012, s'ha traduït en què les xifres destinades a inversió s'han doblat l'any passat. Si habitualment cada any s'inverteixen uns 22 milions d'euros a l'any, l'any passat la xifra es va doblar fins arribar als 44 milions, ha explicat Mercader.

Els ''millors resultats de la història''

L'esforç en R+D també ha estat rellevant durant l'any passat fins a destinar un total de 7 milions d'euros en projectes de recerca, cosa que suposa haver multiplicat per 2,5 vegades el que habitualment es destina en aquest departament de recerca.

Amb tot això, Mercader ha dit que es tracta de l'exercici ''amb els millors resultats de la història'' de la companyia, segons ha explicat abans de començar la junta general d'accionistes. La plantilla de la companyia al tancament del 2012 sumava 814 persones en el conjunt de les 14 empreses que té arreu del món.

La junta haurà d'aprovar un dividend complementari de 1,9 milions a càrrec de l'exercici del 2012, un import que suposa un creixement de la rendibilitat de l'accionista del 8% anual, si a més del dividend desemborsat i aprovat per la junta s'afegeix el dividend pagat per decisió del consell d'administració que es fixa en pagament trimestrals.

Rendibilitat per l'accionista

Jordi Mercader ha dit que en el seu discurs davant de la junta general d'accionistes donarà xifres de l'evolució del valor de l'acció a la companyia. Així, des del 1991 quan l'empresa va començar el seu nou projecte, el valor de la companyia s'ha multiplicat per 29, des del 1996, el valor s'ha multiplicat per 5, des de l'inici de la crisi el 2008, la multiplicació del valor ha estat de 2,38 vegades i per últim, en els darrers tres anys, el valor gairebé s'ha doblat, multiplicant-se per 1,8 vegades.

Un resultat òptim pels accionistes, tot i que el 'pay out' o diners dels beneficis destinats a la retribució de l'accionista es limiten a uns 7 milions anuals, un dels més baixos del mercat.

Amb aquest 'pay out' tan baix, la companyia disposa d'un cash flow o flux de tresoreria molt elevat que li permet disposar d'uns 45 milions d'euros l'any. Mercader ha explicat que d'aquesta xifra de tresoreria després d'impostos s'han de descomptar uns 15 milions a inversions de manteniment o modernització, uns 7 milions a retribució de l'accionista, uns 3 milions pel fons de maniobra de la companyia.

Per tant, i com a conclusió, Miquel i Costas disposa anualment d'un escreix d'uns 20 milions anuals de tresoreria que acumulats poden sumar el pla d'inversió de 60 milions per els pròxims tres anys que la companyia s'ha fixat i que la junta general ha aprovat.

Diversificar l'ús del paper

Els reptes de futur de l'empresa de cara als pròxims anys, amb un mercat de consum de tabac a la baixa als Estats Units i Europa, estancat al continent sud-americà i en creixement a la regió d'Àsia i del Pacífic, és buscar nous usos pel paper de tabac que fabrica i que es poden trobar en impressions de paper fi o destinats a usos alimentaris, per la seva qualitat i salubritat. En aquest moment, el 75% de l'ús del paper que fabrica la companyia va destinat a fàbriques de tabac.

L'altre repte que s'ha imposat Mercader els pròxims anys és l'adquisició d'alguna empresa en els Estats Units, el continent sud-americà o la regió asiàtica o del pacífic. Mercader, però, ha descartat explícitament que es faci alguna inversió en el territori de la Xina. El president de la companyia ha explicat que cada any estudien a fons entre dos i tres projectes internacionals i que els pròxims tres anys aquest serà el repte de la direcció que ha de trobar bones oportunitats en aquests moments de crisi.

El president de la companyia ha explicat que qualsevol de les inversions que es decideixi finalment ha de tenir una rendibilitat després d'impostos del 12% en relació amb els actius adquirits.

El 2013, estancament del resultat

Mercader preveu que aquest any 2013 sigui un any ''molt difícil'' i complexa cosa que farà que els resultats s'estabilitzin en relació amb els beneficis i la facturació del 2012 i l'objectiu, ha dit, és ampliar la base exportadora de productes que actualment suposa el 85% de la facturació.

Terranova Papers, la fabrica de la Pobla de Claramunt, està preparada tecnològicament per obrir noves línies de producció de paper destinats a la fabricació de càpsules de cafè, te o embolcalls alimentaris de carn com els frankfurts.

Mercader ha dit que l'esperit de la companyia es seguir estretament vinculada el territori català i ha destacat que les ubicacions de les seves unitats de producció, a la conca de l'Anoia, a la zona de Sant Adrià del Besos i a Tortosa són territoris especialment castigats per la crisi o l'empresa és mantindrà. Mercader ha dit que ''seguirem apostant'' en aquests territoris perquè hi ha recursos humans ''competents i industrialment formats'' que han conegut tot tipus de cicles econòmics.