La muralla ibèrica descoberta aquest estiu als Prats de Rei continuarà a l'aire lliure, a l'espera de trobar el finançament per fer-hi un projecte de museïtzació que permeti conservar-la i que pugui ser visitada. La Comissió de Patrimoni del departament de Cultura de la Generalitat havia de prendre avui la decisió de soterrar definitivament el jaciment ibèric, un punt que finalment s'ha retirat de l'ordre del dia de la reunió. L'alcalde dels Prats de Rei, Francesc Duocastella, ha explicat a Regió7 que la decisió del soterrament "s'ajorna fins que es concreti si hi ha recursos per deixar-la permanentment al descobert".

Aquesta setmana, segons ha comentat el batlle, el municipi ha rebut visites de diferents tècnics de Patrimoni de la Generalitat i de la Diputació, que estan estudiant si és possible deixar la troballa al descobert. De moment, hi ha diferents projectes de museïtzació sobre la taula, de la Diputació de Barcelona i de la Xarxa Sikarra.

Duocastella ha recalcat que el finançament per fer realitat la museïtzació de les restes hauria d'arribar de la Diputació o de la Generalitat, ja que el consistori no pot fer-se'n càrrec. De moment, la muralla es cobrirà provisionalment amb una lona per protegir-la en cas de pluja, una mesura que tindrà un cost d'uns 6.000 euros i que assumirà l'Ajuntament, segons ha apuntat Duocastella.

Campanya per la museïtzació

Tot just fa un mes que en una reunió entre l'Ajuntament dels Prats de Rei, la Diputació de Barcelona, la Direcció General de Patrimoni, el Bisbat de Vic, la Universitat de Lleida i el Museu Josep Castellà i Real es va prendre la decisió de tapar les excavacions arqueològiques per manca de recursos econòmics per afrontar-ne la museïtzació.

Davant d'aquest fet, diverses entitats de la Segarra històrica van engegar la campanya "Salvem Sikarra", per posar en valor les restes i evitar-ne el soterrament. S'ha redactat un manifest a favor de conservar la muralla, que ja ha rebut 573 signatures de suport. A més, la setmana passada es va presentar un projecte alternatiu valorat en 38.213 euros que permetria deixar el jaciment al descobert. En nom de la Xarxa Sikarra, Jaume Moya defensa que el mur pot ser un actiu per "generar riquesa" a la zona, ja que "des de la seva descoberta han augmentat les visites als Prats de Rei i al Museu Municipal".