L'Ajuntament d'Igualada, juntament amb les agrupacions tèxtils Fagepi i Fitex i l'entitat Fira d'Igualada, ha presentat aquest dimecres la primera edició de la fira BSTIM (Best Solutions in Textile Manufacturing Fair). Es tracta de la primera fira a nivell europeu dedicada exclusivament als productors tèxtils. Tot i que falta tancar les dates definitives, la fira se celebrarà entre els mesos de febrer i març i tindrà una durada de dos dies. També s'està estudiant la possibilitat que sigui bianual. Els organitzadors esperen arrencar amb una cinquantena d'expositors, principalment empreses manufactureres catalanes, tot i que es vol donar una dimensió internacional amb el perfil de visitants.

Igualada comptarà a partir de l'any que ve amb la primera fira de productors tèxtils d'Europa. Segons ha explicat el president de l'agrupació tèxtil Fagepi, Joan Gabarró, "avui en dia no existeix una fira dedicada exclusivament a solucionar les produccions tèxtils", tot i que "en els darrers dos anys sí que és veritat que en fires importants com la 'Première Vision' de París o la 'Pitti Fiati' de Florència es dedica un espai exclusiu per als fabricants". Segons Gabarró, la voluntat del certamen és "donar a conèixer un sector viu" que està experimentant un "retorn de la fabricació".

La fira neix amb la pretensió d'agrupar les empreses manufactureres tèxtils de Catalunya, ja que, segons ha explicat el president de Fira d'Igualada, Joan Domènech, "al país hi ha un pool molt important d'empreses d'aquestes característiques i d'una gran potència". Domènech ha explicat que esperen que la primera edició del certamen pugui reunir una cinquantena de fabricants tèxtils i també de fil amb l'objectiu d'anar incrementant aquesta xifra progressivament. Tot i que no hi ha les dates tancades, la fira se celebraria entre els mesos de febrer i març amb una durada de dos dies i s'està estudiant la possibilitat que pugui tenir una periodicitat bianual.

BSTIM, una fira de professionals i per a professionals

Els expositors de la nova fira BSTIM estaran oberts a tallers i productors tèxtils perquè puguin oferir els seus serveis a marques i dissenyadors que estiguin buscant proveïdors. Tot i que el perfil d'empreses que oferiran el seu servei a la fira seran catalanes, el certamen vol tenir un ressò internacional amb el perfil de visitants. El gerent de Fitex, David Garcia, ha ressaltat que "després de quinze anys en què les marques es van fixar només en el continent asiàtic, ara tornen a valorar els productors europeus i catalans i, per això, el que volem és posar al seu abast un escenari on puguin trobar tota la nostra oferta de manera senzilla i unificada".

L'entitat Fira d'Igualada assumirà l'organització de l'esdeveniment i el seu president, Joan Domènech, ha avançat que el certamen se celebrarà molt probablement al recinte de l'antic Escorxador. Les dates que s'estan valorant es mouen entre la segona quinzena de febrer i la primera quinzena de maç de 2015. Segons Domènech, la voluntat és "reaccionar davant d'una demanada que actualment existeix i que no té la resposta adequada". A més, Domènech ha avançat que també volen implicar les escoles de disseny i els clústers del tèxtil i la moda catalans.

Pel que fa a les dades econòmiques, Gabarró ha apuntat que el sector tèxtil s'està recuperant i ha afirmat que les vendes del mes de maig d'enguany de les empreses catalanes han estat un 3% superiors a les del mateix període de l'any passat. De la seva banda, el gerent de Fitex ha posat sobre la taula que a Catalunya hi ha al voltant de 400 productors tèxtils que facturen més d'un milió d'euros, per tant, ha dit, "si aconseguim que un 10 o un 15% d'aquesta població vingui a la primera edició de la fira seria un èxit total".

El sector tèxtil a l'Anoia

El sector tèxtil dóna feina a més de 2.500 persones a la comarca de l'Anoia i compta amb un total de 145 empreses que facturen en conjunt 320 milions d'euros. Davant d'aquestes dades, la regidora de Dinamització Econòmica, Àngels Chacón, ha remarcat que és un sector "que no està mort i, a més, és un sector estratègic de la ciutat". "Si sumem totes les empreses, al nostre territori tenim la planta de fabricació industrial de gènere de punt exterior més gran d'Europa", ha remarcat la regidora, qui ha afegit que "el tèxtil i el punt tenen camp per créixer perquè acumulen moltes dècades d'experiència".

Des de principis d'any l'Ajuntament d'Igualada ha impulsat diferents accions per enfortir les empreses tèxtils locals i captar noves inversions. El passat mes de gener es va aprovar per unanimitat al ple municipal el Pla de Reindustrialització Tèxtil, que contemplava diferents mesures com la campanya de promoció 'Igualada Fashion Backstage', el llançament d'una aplicació per a mòbils o la creació d'una planta de prototipatge que permeti als tallers locals oferir millors productes a les grans marques.