El grup d'ICV-EUiA vol que la Generalitat de Catalunya suspengui dos projectes que, a parer també de la plataforma veïnal Salvem el Bruc (SEB), amenacen la salut pública, ambiental i paisatgística d'aquest municipi. Es tracta de l'execució d'una pedrera i una planta d'asfalt a la zona de Roques Blanques. Els ecosocialistes consideren que el projecte és pot dur a terme per "la modificació a mida del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM)". Reclamen que s'aturi la tramitació. Iniciativa ha entrat una proposta de resolució a la Mesa del Parlament.

A la proposta, ICV-EUiA afirma que la Generalitat ha autoritzat o està en tràmit d'autoritzar definitivament la instal·lació d'una pedrera i d'una planta d'asfalt al Bruc, alhora que s'està tramitant la modificació del POUM per emparar ambdues activitats i facilitar-ne l'ampliació futura a la zona coneguda com Roques Blanques.

El grup ecosocialista troba "incomprensible com es pot haver autoritzat una Pedrera com la que es denuncia amb una superfície d'explotació d'unes 31 hectàrees situada a tocar del PEIN Roques Blanques, zona 2EPA i Xarxa Natura 2000, i en els entorns del Parc Natural de les Muntanyes de Montserrat, que tindrà un fort impacte ambiental i paisatgístic sobre l'entorn protegit".

Pel que fa a la planta d'asfalt, ICV-EUiA explica que "es vol situar dins de la zona d'extracció, amb la previsió d'instal·lació de grans dipòsits d'emmagatzematge d'asfalt, de gasoil, generadors, xemeneia etc., el que no farà més que agreujar l'impacte mediambiental i paisatgístic que afectarà els nuclis de població més propers com la Guàrdia, Montserrat Park, Can Martí de Piera i les masies de la zona, pel que s'han de considerar incompatibles amb la salut pública del ciutadans i ciutadanes dels entorns, així com són una greu amenaça per als valors naturals i paisatgístics dels entorns del macís de Montserrat i dels espais naturals protegits més propers".

A més, afegeix ICV-EUiA, "la instal·lació d'una planta industrial de producció d'asfalt en una zona rural i forestal d'especial protecció, contradiu els usos previstos en el Pla Territorial General de la Catalunya central". I també es queixen que "la implantació i posterior explotació d'aquestes instal·lacions comportarà també alteracions importants en els entorns i al conjunt dels ecosistemes afectats com a conseqüència no sols de les activitats extractives i industrials en sòl rústic i forestal, sinó també, per la construcció d'accessos viaris adaptats per a camions i vehicles de gran tonatge; alteració de al conca de la riera de Pierola i possible contaminació dels aqüífers".

La resolució que ha presentat al Parlament proposa, en primer lloc, "instar la Generalitat a revisar i suspendre la implantació i execució del projecte de la pedrera prevista, en tant es procedeix a re-avaluar els impactes socials, de salut pública, ambientals i paisatgístics.