26 de juliol de 2014
26.07.2014

Olesa prepara una setmana d'actes en la Festa dels Miquelets

26.07.2014 | 08:11

Els dies 5 i 6 de setembre, Olesa de Montserrat farà un salt en la història i reviurà moments esdevinguts fa 300 anys però que són presents en la memòria del país: celebrarà la Festa dels Miquelets, que enguany inclou una setmana, la que va de l'1 al 6 de setembre, plena d'activitats.
De l'1 al 5 de setembre és l'Arrel Acció Cultural qui ha organitzat un acte cada dia, sota el lema "Viu el 1714", i els dies 5 i 6 de setembre tindran lloc els actes centrals de La Festa dels Miquelets, organitzats per l'Associació Cultural Festa dels Miquelets.
La Festa dels Miquelets és una festa de recreació històrica on s'escenifiquen, amb rigor, diferents fets ocorreguts a Olesa de Montserrat en el transcurs de la guerra de Successió (1705-1714). Olesa va ser un punt d'encontre al llarg del conflicte, primer per l'exèrcit aliat i posteriorment per l'exèrcit català. Un dels fets que es vol homenatjar amb aquesta festa són els consells de guerra que va acollir Olesa els dies 20 i 21 d'agost del 1714. Olesa va tenir un paper important a les acaballes de la guerra. Després de la batalla de Talamanca, el 13 d'agost del 1714, l'exèrcit català va baixar fins a Olesa, on es va celebrar un consell de guerra els dies 20 i 21 d'agost en el qual es va decidir trencar el setge de Barcelona, per intentar seguir resistint. Malauradament, com és prou conegut, finalment aquest objectiu no va poder ser possible. S'han trobat també unes cartes del coronel Ermegol Amill en què es feia referència a una batalla que hi va haver als voltants d'Olesa després del consell de guerra, que es va guanyar i en la qual es va capturar l'enemic coronel Maria. L'esmentat coronel va demanar que se li preservés la vida, però segons els documents trobats per un dels responsables de la festa i responsable de l'Arxiu Parroquial d'Olesa, Xavier Rota, el poble s'hi va negar. Precisament, des de fa uns anys, la Festa dels Miquelets recrea com va ser pres el coronel Maria i també el seu consell de guerra. Enguany la batalla es recrearà al parc municipal.
Tenint en compte els fets històrics, la Festa dels Miquelets d'Olesa esdevé una finestra oberta a la vida quotidiana dels sovintejats allotjaments de l'exèrcit aliat dins la vila d'Olesa, amb la recreació de dos campaments militars, i amb la rendició d'honors als 158 soldats austriacistes morts a Olesa de Montserrat entre el 1707 i el 1714. Des del 2008 Olesa té un espai de record als 158 soldats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook