Les obres de construcció de la nova Escola d'Enginyeria d'Igualada es troben a la recta final amb l'objectiu d'obrir portes al setembre, coincidint amb el nou curs acadèmic. Els treballs van iniciar-se l'octubre de 2013 i han tingut un cost de 5 MEUR, finançats a parts iguals entre l'Ajuntament d'Igualada i la Generalitat. El nou edifici permetrà que Igualada estableixi un campus universitari a la ciutat i el centre espera doblar el nombre d'alumnes en 4 anys i arribar als 500. El centre estarà estretament lligat al sector químic però estudia incorporar nous estudis relacionats amb el món de la salut o l'organització industrial. L'edifici compta amb la màxima certificació d'eficiència energètica.

Fa prop d'un any que van començar les obres de construcció del nou campus universitari d'Igualada amb l'objectiu de traslladar-hi els estudis de grau en enginyeria química que actualment s'imparteixen a l'Escola d'Enginyeria, ubicada a l'antic edifici de la Teneria. Les obres ja es troben a la recta final i durant l'estiu els treballs se centraran en la urbanització de la plaça de davant de l'edifici i en el trasllat del material de l'antic centre universitari al nou.

El campus té una superfície de gairebé 6.000 metres quadrats repartits en dues plantes. A la planta baixa s'hi troba la cafeteria i la biblioteca, mentre que al primer pis s'hi ubicaran els despatxos i la sala de doctorat. La segona planta es destinarà a l'àrea de docència i investigació amb els estudis de grau en enginyeria química i també de la Càtedra A3 in Leather Innovation. També hi haurà, entre d'altres, les aules, el menjador, laboratoris o tallers. A més, a l'espai exterior hi haurà diverses zones enjardinades i un aparcament.

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Igualada, Jordi Pont, ha explicat que l'edifici ha complert un repte molt important que era "embolcallar un edifici ja existent". És a dir, el nou campus ha aprofitat les instal·lacions actuals de l'Associació d'Investigació de les Indústries del Curtit i Annexes (AIICA) que ja compten amb una aula magna, despatxos i laboratoris. "El repte era que els dos edificis quedessin totalment integrats perquè puguin funcionar de forma unificada", ha expressat Pont.

El cost total del projecte, entre la construcció del nou edifici i la rehabilitació d eles instal·lacions de l'AIICA, ha sumat 5 MEUR i s'han finançat a parts iguals entre l'Ajuntament d'Igualada i la Generalitat. A més, segons ha apuntat Pont, es tracta d'un edifici "molt avançat a nivell energètic" i compta "amb les màximes certificacions". Entre d'altres, el campus compta amb sistemes per aprofitar la llum natural i la climatització, una caldera de biomassa per escalfar les instal·lacions o la utilització d'elements de construcció més econòmics com el formigó. A més, segons Pont, "hem intentat que s'integrés totalment amb el paisatge, ja que es troba en un entorn molt verd".

Doblar el nombre d'alumnes en quatre anys

Les matrícules provisionals per al curs 2014-2015 ja albiren un petit augment d'estudiants per cursar els estudis a Igualada, amb tot, el repte del consistori és doblar el nombre d'alumnes en quatre anys i arribar als 500. Així ho ha constatat la directora del centre i regidora d'Ensenyament i Universitats, Anna Bacardit, qui ha apuntat que el nou edifici "millorarà la qualitat dels estudis i això, conseqüentment, farà augmentar el nombre d'estudiants". A més, també esperen internacionalitzar els estudis a través del Màster en Enginyeria del Cuir, que rep alumnes de diferents països com Mèxic, Turquia o França.

D'altra banda, Bacardit ha apuntat que amb les noves instal·lacions també potenciaran el treball a les empreses i "la recerca als laboratoris". "Tindrem un laboratori químic de primer nivell i una planta pilot es podrà fer tot el procés de curtició", ha detallat la directora del centre. A més, la intenció és augmentar "a curt termini" el nombre de postgraus i màsters i "buscar nous camps d'especialització". Segons Bacardit, s'estan explorant nous àmbits com "fer uns nous estudis que siguin una barreja entre la química i la salut, o entre l'organització industrial i la salut".

Un equipament obert a la ciutat

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Igualada, Jordi Pont, ha detallat que una part de l'edifici "funcionarà independentment de la universitat". En concret, serà el bar i la biblioteca del campus que, segons Pont, "estaran obertes a la ciutat i el barri". D'aqueta manera "hem buscat un punt d'encaix de l'edifici amb el barri i hem dotat aquesta part de la ciutat d'uns equipaments que fins ara no tenien".

D'altra banda, el regidor també considera que aquestes noves instal·lacions permetran a la ciutat "anar a vendre amb condicions la seva vessant industrial". "Necessitàvem un edifici amb condicions que sigui un reclam per als estudiants, però també per a les empreses", ha expressat Pont. De fet, un altre dels reclams per als alumnes és que la inserció laboral dels estudiants en el cas del grau d'Enginyeria Química es troba al voltant del 95%.