L'Ajuntament de Martorell (Baix Llobregat) ha impulsat per segon any consecutiu un programa d'activitats d'estiu que inclou els àpats de l'esmorzar i el dinar per a 72 infants durant el mes de juliol i 52 més durant l'agost. El programa de suficiència alimentària, que el consistori va posar en marxa a través del Patronat Municipal de Serveis d'Atenció a les Persones (PMSAP), s'emmarca en el Pla d'Ajut a les Famílies, que garanteix ajudes per a "l'adquisició de productes bàsics d'alimentació" i de "menjador escolar durant el curs, durant les activitats d'estiu i ajudes extraordinàries a l'agost". Així ho ha assenyalat el primer tinent d'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa.

En l'activitat de Casals d'Estiu del Patronat Municipal de Serveis d'Atenció a les Persones (PMSAP), 72 infants es van beneficiar de les ajudes durant el mes de juliol. Aquest agost, 52 nenes i nens estan rebent ajuts de menjador d'una activitat que promou també el patronat. Aquesta activitat es realitza durant el matí, de dilluns a divendres, i inclou l'esmorzar i el dinar. Té lloc a l'Escola José Echegaray i s'allargarà fins al 5 de setembre. Els infants tenen entre 3 i 12 anys i estan empadronats a Martorell.

El primer tinent d'alcalde, Xavier Fonollosa, afirma que "l'absència de l'activitat escolar i de casals d'estiu durant el mes d'agost fa que hi hagi la necessitat d'oferir als infants que ho necessiten un servei que els garanteixi uns àpats diaris de qualitat, emmarcats en una programació d'activitats socioeducatives". "Els serveis socials municipals tenen un paper clau en la coordinació d'aquest programa", destaca Fonollosa. L'Ajuntament de Martorell destina 800.000 euros en el Pla d'Ajut a les Famílies i 2,5 milions d'euros en polítiques socials del pressupost municipal de 2014.

Durant el curs passat, es van acollir 102 nens i nenes de Martorell als ajuts de menjador escolar. Fonollosa assenyala que el consistori disposa des de principis d'any d'"una línia d'ajuts individuals de menjador escolar corresponent al 50% del cost del servei per a aquells infants que havien fet la sol·licitud al Consell Comarcal del Baix Llobregat i que, malgrat complir amb els requisits, els havia estat denegada per motius pressupostaris".

Les activitats programades a l'estiu que s'inclouen en el Pla d'Ajut a les Famílies han permès la participació de més d'un miler d'infants en la campanya 'Cap nen sense plaça'. La iniciativa afavoreix la conciliació familiar i ha garantit que cap infant es quedés sense plaça d'activitats d'estiu. Dins d'aquesta programació d'activitats del patronat, s'hi inclou el programa de suficiència alimentària.

Ajudes alimentàries a 197 famílies

En el marc del programa de suficiència alimentària, s'han atès 197 famílies residents a Martorell, amb ajudes per a l'adquisició de productes bàsics d'alimentació en els primers set mesos i mig d'any. El programa de suficiència alimentària inclou la col·laboració econòmica, a través de convenis anuals, amb les entitats del tercer sector com Creu Roja Baix Llobregat Nord i Càritas. El primer tinent d'alcalde subratlla que l'objectiu és "minimitzar els efectes de la crisi econòmica entre els ciutadans de Martorell a partir d'ajuts d'urgència social".