Igualada presentarà avui, dins dels actes de la festa major, els treballs de rehabilitació i restauració de l'antiga locomotora de l'Estació Vella d'Igualada. La màquina de tren, que fa de monument d'aquest espai públic, ja s'ha recol·locat al seu espai i aquesta tarda (a les 8) se'n farà l'estrena amb l'espectacle d'animació familiar Vine a la festa, a càrrec de Noé Rivas.

Des del mes de juliol, l'Ajuntament ha treballat en la rehabilitació de la màquina de tren del model Berga, la coneguda com a número 27 Balsareny, fabricada el 1896 per l'empresa alemanya Krauss Locomotive Fabrik-Krauss & Co. Inicialment va formar part d'un lot de vuit màquines adquirit per l'antiga companyia gestora de la línia Manresa-Berga i lluïa el número 7 i, posteriorment, quan l'empresa es va integrar a la Companyia General de Ferrocarrils Catalans, va dur el número 27. Retirada del servei actiu als anys 60, el 1973 es va instal·lar com a monument històric a l'Estació Nova i més tard, el 1989, es va traslladar al parc de l'Estació Vella com a recordatori de l'època en què el ferrocarril travessava el passeig Verdaguer fins a l'actual plaça de Catalunya.

Josep Miserachs, tinent d'alcalde d'Entorn i Promoció Cultural, destaca que "la recuperació d'aquest símbol històric era un deute pendent de l'Ajuntament amb el passat de la ciutat d'Igualada i, per això, hem tornat a dotar aquest emblema de la dignitat que mereix".