La jornada castellera de la Festa Major d'Igualada va ser la millor actuació que s'ha fet mai a la plaça de l'Ajuntament. La Jove de Valls, els Minyons de Terrassa i els amfitrions, els Moixiganguers d'Igualada, van posar tota la carn a la graella per aconseguir-ho. I ho van aconseguir.

La diada havia començat bé per als igualadins. Després dels pilars d'entrada, la colla va descobrir una placa que commemorava el seu primer castell de vuit. I perquè no sigui dit, van inaugurar la jornada amb un 4 de 8 amb èxit. També de vuit pisos van ser els castells de la Jove i dels Minyons, dos grans 5 de 8.

La plaça de l'Ajuntament era plena a vessar com mai. El sol no picava del tot, i els igualadins van omplir el centre de la ciutat per donar caliu a la colla. Els mateixos Moixiganguers destacaven posteriorment que mai havien vist la plaça tan plena. El balcó de l'ajuntament bullia amb la presència de l'alcalde de la ciutat, Marc Castells, i les famílies dels regidors i alcaldes de la comarca. Encara havien d'arribar els millors moments del matí.

Va ser en segona ronda quan els Moixiganguers van escriure un nou gran capítol de la seva història. Per primera vegada van descarregar una torre de 8 amb folre. L'explosió d'eufòria va ser incontrolable.

Encara no s'havien retirat tots els castellers, que molts ja aixecaven el puny i s'abraçaven, conscients de la importància del pas que acabaven de fer. El públic va ovacionar la colla i, des del balcó presidencial, l'alcalde feia fotos i aixecava el puny. "Sou collonuts!", va piular en acabar la jornada. La Jove de Valls va aconseguir per segon any consecutiu un impressionant 4 de 9 amb folre després d'un intent fallit i els Minyons un 9 de 8, el castell de més dificultat que s'ha fet mai a la ciutat d'Igualada. Des de la colla amfitriona agraïen que l'haguessin portat "a casa".

La traca final la va obrir un 9 de 7 dels Moixiganguers. Va seguir amb un intent de 3 de 9 amb folre i un 2 de 8 amb folre, finalment descarregat per la colla de Valls. Els Minyons van fer el passet que quedava per acabar de rematar la millor jornada castellera a Igualada, amb el seu 3 de 9 amb folre.

Els pilars van posar punt final a aquesta actuació històrica. Els Moixiganguers es van atrevir amb quatre pilars de 5, dels quals van descarregar-ne dos. Els Minyons van portar dos pilars de cinc i els de Valls un pilar de 7 amb folre.

La plaça va vibrar com mai ahir. Els Moixiganguers van firmar una actuació de festa major impressionant i s'erigeixen com una entitat indispensable a la ciutat, que cohesiona i dóna orgull propi.

En honor a Sant Bartomeu

La ciutat va despertar-se amb el so de les matinades, amb els grups de grallers dels Moixiganguers, Dessota i el Bisbalet. L'epicentre de la festa girava ahir entorn dels actes en honor a Sant Bartomeu, patró de la ciutat. Primer, amb la cercavila d'anada a ofici, que recorria els carrers del centre de la ciutat amb el Drac i la Víbria, els gegants i els capgrossos d'Igualada, l'Àliga i altres agrupacions culturals de la ciutat. També s'hi va poder veure el Penó de la Ciutat, recuperat enguany, amb els seus portadors. Un cop a la basílica de Santa Maria es va produir, com cada festa major, un moment inèdit: el ball de l'Àliga de la ciutat, un dels símbols d'imatgeria d'Igualada més rellevants.

A la tarda, i també en honor al patró igualadí, les entitats culturals i la imatgeria de la ciutat van homenatjar Sant Bartomeu amb una processó. El diumenge, però, va acabar amb un dels plats forts de la festa major: la revetlla popular de les places. A les cinc places que hi ha al centre -Sant Miquel, Cal Font, Ajuntament, del Pilar, de la Creu- s'hi fan actuacions musicals per a tots els gustos: des del versionista Miquel del Roig fins a un espectacle familiar. I els que no en van tenir prou van allargar la nit a l'espai de barraques per aprofitar del tot el penúltim dia de festa major.