El compositor Amadeu Vives reposarà a partir d'aquest dissabte al seu poble natal, Collbató (Baix Llobregat), que aprofitarà per homenatjar-lo durant el cap de setmana. El concert del Cor de l'Orfeó Català, entitat que Vives va fundar amb Lluís Millet, encetarà el programa d'activitats d'homenatge. Quan el compositor va morir el 1932, l'Ajuntament de Collbató va oferir que descansés al cementiri municipal, però la família va decidir que reposés a Barcelona. Excantaires de l'Orfeó van constatar, l'any 2000, l'abandonament en què havia quedat la tomba d'Amadeu Vives al cementiri de Montjuïc després de la mort dels descendents i van iniciar els tràmits per traslladar-ne les despulles a Collbató.

Quan Amadeu Vives va morir el 2 de desembre de 1932, el seu fill va agrair a través d'una carta el gest de Collbató, que havia ofert que el compositor descansés al poble on va néixer, el 18 de setembre de 1871. La família, però, va decidir que reposés a Barcelona, ja que el consistori de la capital catalana havia expressat el mateix desig.

Per preservar la memòria del compositor d'òperes i sarsueles com 'Bohemios', 'Maruxa' i 'Doña Francisquita', un grup d'excantaires de l'Orfeó va contactar amb l'Ajuntament de Collbató, que va iniciar, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i l'Orfeó Català, els tràmits per traslladar-ne les despulles. Més de vuit dècades després de la seva mort, Amadeu Vives reposarà a Collbató.

El concert, una exposició i 'Bohemios' recordaran el compositor

La comissió ciutadana promoguda per l'Ajuntament de Collbató per organitzar el retorn d'Amadeu Vives ha preparat una sèrie d'activitats d'homenatge, amb el suport de l'Orfeó Català-Palau de la Música i de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), entitats de les quals va ser cofundador. El concert del Cor de l'Orfeó Català inaugurarà la jornada, a l'Església de Sant Corneli, dissabte a les 11 del matí. A les 12, tindrà lloc al cementiri municipal l'acte d'homenatge amb el trasllat de les despulles i la presentació de l'espai memorial Amadeu Vives.

L'exposició 'Instants d'història per descobrir Amadeu Vies' s'inaugurarà a les 19 h al Casal de Cultura i, al Casinet, a les 21 h, es representarà l'opererta 'Bohemios' en versió teatral i per a piano. L'obra tornarà a escena el diumenge, a les 19 h.

Barcelona i Madrid també s'han sumat al record del compositor. El Teatro de la Zarzuela de Madrid va acollir, dissabte passat, la representació 'Maruxa', a càrrec de l'Orquestra de la Comunitat de Madrid i el cor del mateix teatre. El Palau de la Música Catalana ha programat, per al 4 de maig, 'Bohemios' i, el 5 de maig, es podran escoltar al Petit Palau 'Canciones epigramáticas'.