Olesa de Montserrat treballa amb intensitat per preparar la Festa dels Miquelets (4, 5 i 6 de setembre). L'objectiu és rebre el doble d'assistents que el 2014. També es vol millorar la presència de recreadors dels Miquelets, fet que podria dur la vila a ser un referent arreu del territori català. Es vol arribar als 10.000 visitants i superar el centenar de recreadors.

Aquest any, segons han explicat els organitzadors al web municipal, la festa es farà en 3 dies i es recrearan nous personatges, el Roig d'Esparreguera, el Mestre de Minyons i el Pare Predicador, que enriquiran, encara més, la recreació històrica dels fets succeïts a Olesa durant la guerra de Successió (1705-1714), i per a la qual es preveuen més de 30 activitats i esdeveniments.

També es potencia la festa infantil, el que per al regidor de Cultura i membre de Miquelets, Xavier Rota, és una aposta de futur. Rota ha assegurat que "s'empraran tots els esforços necessaris per fer-ho possible".

El president de l'Associació Cultural la Festa dels Miquelets i sots-president de Miquelets de Catalunya, Miquel Paloma, destaca "el rigor històric" de la recreació que es fa a Olesa. I ha explicat que el vestuari, les armes, les sabates, l'ambientació... "tot és absolutament fidel a l'època". És precisament la seva fidelitat i rigorositat en la recreació que fa que la Festa dels Miquelets sigui diferent de qualsevol altra". Per fer-ho possible, "hi ha un treball previ de recerca per part d'historiadors impressionant". I és que fins i tot la manera de cosir els vestits, les ulleres, els botons... tot és absolutament fidel a l'època.

Els Miquelets d'Olesa

Els Miquelets d'Olesa són un grup creat l'any 2010 amb l'impuls de la societat civil olesana que parteix d'una base documental històrica i literària per fer reviure i honorar els soldats i milicians que durant la guerra de Successió a la monarquia hispànica van morir a Olesa de Montserrat, homenatjats pel Memorial 158.

Els Miquelets van ser unitats d'elit que, gràcies al coneixement del terreny, mobilitat i una gran capacitat de foc, van esdevenir un malson per als seus oponents. Els Miquelets d'Olesa, associats a l'entitat Miquelets de Catalunya, recreen el regiment de fusellers de muntanya del coronel Joan Vilar i Ferrer, companyia de miquelets de la Catalunya Central que va lluitar en la guerra de Successió.