Aquesta setmana arrenquen les obres per dotar el Cementiri Nou d'Igualada d'un crematori, una instal·lació fins ara inexistent a la ciutat. Segons ha explicat el consistori, el nou espai s'integrarà de manera molt acurada en aquest conjunt arquitectònic obra dels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós. A dia d'avui la capital de l'Anoia no compta amb cap crematori i, per tant, aquestes tasques s'han de fer en altres municipis de la província de Barcelona. Els treballs tenen una durada prevista de sis mesos i el cost rondarà els 650.000 euros. Els materials predominants seran el formigó, que li atorgarà un caràcter més escultòric i els tancaments ceràmics, que li donen una dimensió més acollidora.

La superfície del nou crematori serà de 255 m2, incloent les dependències necessàries per al comiat per part dels familiars, una sala d'espera, una balconada de comiat a l'entrada dels forns i una petita sala per l'últim adéu. El crematori s'aixecarà a la part inferior del turó que cobreix la capella i els serveis, de manera que des del cementiri no es percebi l'edificació.

Amb la voluntat de mantenir la màxima fidelitat amb el projecte original, l'avantprojecte de l'edifici ha estat elaborat per l'estudi de Carme Pinós, que va ser responsable del projecte original, juntament amb Enric Miralles. El Parc Cementiri Nou, ubicat al carrer dels Països Baixos, va ser el resultat del concurs convocat per l'Ajuntament l'any 1983. Era una proposta allunyada de la concepció dels cementiris tradicionals, que volia mostrar la instal·lació com un parc on passejar. Es va construir progressivament entre el 1985 i el 1994 i avui és un símbol i un reclam per arquitectes i estudiants arribats d'arreu del món.