L'Ajuntament d'Igualada ha obert un expedient administratiu sancionador -per unanimitat de tots els grups municipals- contra l'empresa Anoia Esport S.L, que gestiona el complex esportiu Infinit. Una auditoria hauria detectat fins a cinc infraccions "molt greus" relacionades amb la presumpta manipulació dels comptes. Les infraccions van des de la transmissió de més del 70% de les accions a una altra empresa sense el consentiment de l'Ajuntament; la subcontractació de serveis sense el consentiment del consistori; l'incompliment de les hores del personal; o l'exempció del pagament de les tarifes a determinats usuaris. L'empresa té 15 dies per presentar tota la documentació i fer al·legacions.

El ple de l'Ajuntament d'Igualada va aprovar per unanimitat aquest dimarts al vespre iniciar un expedient sancionador a l'empresa que gestiona el complex esportiu Infinit, Anoia Esport S.L. Una auditoria revela que l'empresa hauria comès presumptament cinc infraccions que tipifica de caràcter "molt greu". De moment, segons ha explicat aquest dimecres la regidora d'Hisenda, Montserrat Duch, l'Ajuntament ha paralitzat el pagament corresponent a la subvenció variable que el consistori ha de pagar anualment a l'empresa gestora del complex esportiu.

Una de les infraccions que apunta l'auditoria és l'exempció de determinats usuaris del pagament de les quotes pertinents. Segons ha detallat Duch, durant el 2013 -any en què se centra l'auditoria- aquesta xifra hauria arribat a les 93 persones, que traduït en diners serien 102.000 euros que s'haurien deixat d'ingressar. Des del 2010 al 2013 aquesta xifra sumaria 264.000 euros. Duch ha detallat que, per tant, aquests ingressos no han estat comptabilitzats en el compte de resultats d'Anoia Esports, fet que ha influït en què el pagament de les subvencions variables per part de l'Ajuntament hagi estat més elevat del que realment hauria hagut de ser.

El document també apunta que Anoia Esports hauria tirat endavant dues subcontractacions que vulnerarien el contracte, ja que no haurien comptat amb el permís de l'Ajuntament d'Igualada. D'una banda, s'haurien traspassat més del 70% de les accions a una altra empresa, Igesport S.L, i, de l'altra, s'haurien subcontractat alguns serveis també sense autorització. Una d'aquestes subcontractacions fa referència al servei de pàdel, que, segons ha detallat Duch, l'empresa hauria acordat amb el Club Natació Igualada cedir-li aquesta gestió i repartir-se els beneficis a parts iguals, en comptes de revertir-los íntegrament a al gestió general del complex, tal com marca el contracte.

Finalment, un altre dels punts que es qüestionen, és l'incompliment de les obligacions sobre el personal i les hores de servei previstes en el plec de condicions reguladores. La regidora d'Hisenda ha explicat que el contracte d'explotació els obliga a contractar un total de 52.600 hores, mentre que l'auditoria del 2013 revela que en van ser 31.700.

Duch ha detallat que el plec de condicions del contracte de concessió preveu que les infraccions poden suposar multes de 4.000 fins a 8.000 euros i, en cas de la cometre dues infraccions molt greus, es pot rescindir el contracte. Amb tot, la regidora ha apuntat que la voluntat del consistori no és arribar a aquest extrem. Ara, l'empresa Anoia Esports S.L té quinze dies de marge per justificar totes aquestes situacions i aportar la documentació necessària.

El complex esportiu Infinit es va obrir l'any 2009 i va costar 9,5 milions d'euros. L'aleshores govern municipal de l'Entesa per Igualada va fer un contracte de gestió público-privada que preveia que l'Ajuntament hauria de fer aportacions econòmiques que compensin l'empresa si no s'arriba a un nombre determinats d'usuaris. Aquesta subvenció variable, segons els càlculs de l'empresa, hauria sumat més de 800.000 euros el 2013. Pel que fa a la subvenció fixa que ha de pagar l'Ajuntament en concepte de pagament de les obres de la infraestructura suma 240.000 euros i s'acabarà de pagar l'any 2038. De la seva banda, l'empresa Anoia Esports S.L ha de pagar un cànon del 30% del benefici brut d'explotació.