La coalició Junts pel Sí ha arribat també al teatre. En 90 anys d´història, diferents actors de Calaf i rodalia han interpretat els dos protagonistes de l´obra de Josep Maria Folch i Tores, el Lluquet i el Rovelló dels Pastorets. Enguany, però, per primera vegada, dos alcaldes protagonitzaran la representació teatral. Eloi Hernàndez, alcalde de Fonollosa amb el partit ERC, interpretarà el paper de Lluquet per cinquè any consecutiu, mentre que Jordi Servitje, alcalde de Veciana (per Convergència), li donarà per primera vegada la rèplica com a Rovelló.

Els dos alcaldes de diferent formació política comparteixen la mateixa estima pel teatre i una trajectòria similar en aquest món. Eloi Hernàndez té un llarg recorregut com a Lluquet, durant 8 anys va interpretar el paper a Fonollosa i quan es van acabar les representacions al seu municipi, ara fa 5 anys, va passar a representar-lo a Calaf. Per la seva part, Jordi Servitje va començar a participar als Pastorets de Calaf la temporada 2007-2008 amb diferents papers com Martinet i Sant Josep, i també en altres obres teatrals. Aquesta temporada s´arriscarà amb un personatge principal, després que el nou director, Josep Garriga, confiés en ell per interpretar-lo.

Teatre i política ocupen bona part del seu temps lliure i ambdós confessen que sovint són els darrers d´arribar als assajos teatrals. Els dos actors comparteixen complicitat, humor i consells. Hernàndez, alcalde des del maig passat, té més experiència protagonitzant un personatge principal, però Servitje fa més anys que és al capdavant d´una alcaldia, des del 2009. «L´alcaldia m´ha fet sortir molts cabells blancs», explica Servitje, i com si es tractés d´una representació Hernández li dóna la rèplica afirmant que «a mi me´n sortiran també».

Encaren l´inici de la temporada 2015-2016 amb responsabilitat, nervis i «normalitat absoluta» per ser alcaldes i actors, malgrat que alguns veïns i companys han dubtat de la compatibilitat de càrrecs. A partir del 25 de desembre, el Casal de Calaf acollirà les representacions dels Pastorets com cada any, però enguany tindrà un marc especial, la celebració del 90è aniversari amb importants novetats com una nova banda sonora. «La responsabilitat amb la celebració encara és més gran que els altres anys», explica Hernández. «En el meu cas s´hi afegeix que estic fent el paper d´una persona que l´ha fet durant molts anys», matisa Servitje.

Els Pastorets de Calaf es podran veure els dies 25 de desembre a les 7 de la tarda i tots els diumenges del mes de gener a partir de 2/4 de 6 de la tarda.

Eloi Hernàndez té 28 anys i és alcalde del seu municipi des de les eleccions municipals passades. Per a ell, «el teatre i els Pastorets són una vàlvula d´escapament». Jordi Servitje té 36 anys i és alcalde des del 2009. Assegura que té «dos hobbies: un és el meu poble i l´altre el teatre».