Els Pastorets de Calaf arriben als 90 anys i ho celebren amb una proposta innovadora: unes jornades gastronòmiques dedicades a la popular obra de Josep Maria Folch i Torres. Un total de 16 restaurants de l'Alta Segarra o de llocs propers participen en la proposta. Durant els mesos de desembre i gener oferiran diferents plats elaborats amb productes de qualitat i de proximitat, inspirats en les referències gastronòmiques o en frases mítiques dels Pastorets.

L'escudella de pastor, l'olla d´en Pere Botero, el gerricó de mel ensucrada amb mató o el conill del Bosc Nevat són alguns dels més de quaranta plats que es poden tastar fins al gener als restaurants dels municipis de l'Anoia, el Bages o la Segarra que participen en la iniciativa, com per exemple l'Alberg de Sant Jaume de Jorba, Cal Miliu de Rajadell o Torrecombelles de Sanaüja.

En nom de l'organització de les jornades gastronòmiques, Pere Tardà explica que l'objectiu és «fer un maridatge entre gastronomia i tradició» i obrir l'espectacle dels Pastorets a nous públics. Després d'elaborar un recull de les diferents referències gastronòmiques que es fan a l'obra, es va passar una llista de possibles noms de plats que servissin d'inspiració als cuiners. Tardà destaca que «mentre que la majoria de les jornades gastronòmiques es basen en un producte, aquestes es basen en una tradició, d'aquesta manera la creativitat pot explotar».

La proposta va ser molt ben rebuda pels establiments de la zona, que han tingut carta blanca per fer les seves creacions. D'aquesta manera han nascut diferents versions de les Calderes d´en Pere Botero o propostes originals com el menú degustació Els 7 pecats capitals, que es pot trobar al restaurant Dusfort, ubicat al nucli amb el mateix nom.

La iniciativa té l'apadrinament del xef bagenc David Garcia (grup To+), guanyador de la segona edició del programa Top Chef d'Antena3. Garcia destaca l'interès de «vincular gastronomia i art» ja que «la cuina i la cultura desperten emocions». «La gastronomia és molt present als Pastorets, per tant, no hi ha res millor per completar l'experiència que tastar un dels menús inspirats en l'obra», marca. «Convido tothom a demanar als restauradors el perquè dels plats i espero que la iniciativa es repeteixi», afegeix el cuiner.

Banda sonora de Miserachs

Els Pastorets de Calaf celebren 90 anys de la seva primera representació al municipi, que va ser el Nadal del 1925. Durant aquest temps hi han participat diverses generacions de calafins i veïns de l'Alta Segarra. El director, Josep Garriga, explica que, a més de les jornades gastronòmiques, per celebrar aquest aniversari s'han fet altres accions especials.

Per donar el tret de sortida a la temporada, el 29 de novembre passat es va celebrar la Jornada de Pastorets, que va reunir grups que representen l'obra arreu del país, i va incloure una representació especial i entranyable amb actors històrics i «velles glòries».

A més a més, enguany els Pastorets de Calaf estrenaran banda sonora, obra del compositor Valentí Miserachs. Se n'ha fet un enregistrament a càrrec de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i del Cor ARSinNOVA.

Garriga destaca que els Pastorets de Calaf «respecten el text original, i gràcies als efectes especials, la qualitat de l'escenografia i dels actors, no es fan pesats».