El departament d'Ensenyament planteja tancar dues línies de P3 a Esparreguera i tres més a Olesa de Montserrat el curs 2016-2017. Així ho han comunicat els serveis territorials als alcaldes dels dos municipis, als que han demanat que proposin quins centres es veurien afectats. Els dos consistoris s'oposen a la decisió, però amb matisos. Mentre Esparreguera defensa mantenir tota la oferta existent, a Olesa estarien disposats a acceptar "com a màxim el tancament de dues línies". Des d'Ensenyament asseguren que "encara no hi ha res tancat fins que s'acabi la preinscripció".

A Esparreguera actualment hi ha 10 línies de P3 i una oferta de 250 places (amb una ràtio de 25 alumnes/aula). Aquest curs hi ha 243 nens, però de cara l'any vinent en seran 183, és a dir, que hi haurà un total de 67 places vacants. L'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, apunta que "hi ha una situació de fons real que és que la natalitat ha caigut en picat, fruit de la crisi", tot i això, "no compartim la decisió d'Ensenyament i apostem per un sistema educatiu de qualitat en el que la ràtio a les aules no superi els 20 alumnes". Per a Rivas el departament no té en compte criteris educatius sinó "una visió economicista en què dues línies menys impliquen només un cost menor".

El govern d'Esparreguera va convocar fa una setmana el Consell Escolar Municipal i ha fet arribar una carta als Serveis Territorials d'Ensenyament del Baix Llobregat en la que demanen "mantenir els 10 grups actuals de P3" i, "si aquesta opció resultés completament inviable, implantar paulatinament, amb una moratòria d'un curs, el tancament de grups". En el cas de perdre grups, reclamen mantenir els recursos i el personal adscrit al centre afectat. També manifesten que com a administració local no tenen competència per fer "cap proposta de tancar cap grup ni decidir cap centre" Per aquest motiu, han decidit sortir amb la mateixa oferta de matriculació que l'any anterior.

Des de la CUP, el cap de l'oposició, Aleix Escursell, assegura que "anirem a una amb el govern i esperem que la resta de grups s'hi sumin", però aposten per "començar ja a mobilitzar-se, juntament amb la comunitat educativa, per fer més pressió". En aquest sentit, l'alcalde ha apuntat que "des de l'Ajuntament farem tota la força possible", però veu "complicat" començar ja mobilitzacions i mantenir-les fins al mes de març.

A Olesa actualment hi ha 13 línies de P3 i una oferta de 325 places. Aquest curs hi ha 295 nens, però de cara al vinent en seran 250, és a dir, que hi haurà un total de 75 places vacants. Amb aquestes dades el departament planteja una reducció de tres línies de P3, l'Ajuntament però, està disposat a acceptar "com a màxim una reducció de dues línies".