Més de 500 martorellencs ja han participat en el cribratge del càncer de còlon, segons han explicat fonts de l'Ajuntament de Manresa. El programa de detecció precoç es duu a terme per primer cop, en un projecte que impulsa l'Institut Català d'Oncologia (ICO), i que va en col·laboració amb tot el sistema sanitari.

Les proves de prevenció han permès detectar a temps 27 casos per estudiar possibles lesions. La campanya acabarà a mitjan març, i des de l'Ajuntament es recomana als ciutadans que es facin les proves oportunes per prevenció.

A mitjan octubre, l'Ajuntament de Martorell va iniciar la campanya informativa (com han fet o estan fent tots els departaments de salut dels ajuntaments catalans). El programa està adreçat a homes i dones residents al municipi d'entre 50 i 69 anys als quals s'ha convidat a través d'una carta. El programa consisteix a diagnosticar i tractar els casos de càncer de còlon i recte al més aviat possible, perquè hi hagi moltes més probabilitats de curació.

La regidora de Salut, Mercè Morera, assegura que, "de moment, més de 500 persones ja s'han fet la prova, i, d'aquestes, 27 persones han tingut un resultat positiu i, per tant, hauran de fer una colonoscòpia per confirmar o descartar que no hi hagi cap lesió". Les persones que han tingut un resultat positiu no disposen del resultat de les colonoscòpies, perquè algunes encara no s'han dut a terme i d'altres són a l'espera del resultat de l'anatomia patològica. "És una prova molt senzilla, que es pot fer en qualsevol farmàcia, i que té una gran transcendència per descartar o confirmar alguna lesió", apunta Morera al web municipal.

El factor clau de la prova és si les femtes contenen petites quantitats de sang, que són un símptoma de possibles problemes.