Un estudi de la Diputació de Barcelona ha detectat 23 camins municipals de l'Anoia que tenen funcions de carretera, dels 67 que hi ha a la comarca. Ara, a partir d'un debat arbitrat pel Consell Comarcal, els alcaldes anoiencs arribaran a un consens per escollir-ne tres. D'aquesta selecció, la Diputació de Barcelona es compromet a transformar-ne almenys un en carretera abans d'esgotar el mandat, és a dir, l'any 2018.

El diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, va presentar ahir el Pla Zonal als alcaldes de la comarca de l'Anoia, en un acte celebrat al Campus Motor Anoia, a Castellolí. Aquest document detalla els actuals camins municipals que tenen funció de carretera pel fet que compleixen, com a mínim, un dels vuit criteris que l'actual Reglament de carreteres estableix perquè una carretera sigui considerada com a tal. Alguns exemples de camins catalogats a l'Anoia són: el de Sant Martí de Sesgueioles als Prats de Rei, el que connecta la Torre de Claramunt amb Espoia i les Pinedes d'Armengol, el camí de Jorba, la pista de Veciana fins a Santa Maria o la via que uneix Vilanova del Camí i Carme.

El fet que un camí municipal passi a formar part de la Xarxa local de carreteres de la Diputació suposa una inversió econòmica per adequar-lo en qüestions com ara el ferm, les contencions, el traçat o la senyalització. Fàbrega destaca el fet que l'Anoia és una de les comarques on hi ha més camins que reuneixen les condicions. El diputat també ha subratllat que la Diputació cerca el "consens territorial" abans de fer aquesta actuació per tal que "sigui la comarca qui defineixi quines són les seves prioritats".

A partir d'aquí, el Consell Comarcal haurà de gestionar i dinamitzar el debat territorial amb els alcaldes per tal que es consensuïn els tres camins prioritaris en què caldrà invertir per convertir-los en carretera. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal, Xavier Boquete, ha volgut deixar clar que: "entenem que és una feina de priorització i no d'exclusió, a tots ens agradaria que el nostre municipi fos el primer, però hem d'entendre que el que ha d'anar primer és el que té més necessitats". Boquete també va suposar que "potser podem fer dues actuacions petites en comptes d'una de més gran si cap dins el límit pressupostari".

Un cop consensuades totes les diagnosis a nivell comarcal, es farà el Pla zonal de la demarcació de Barcelona.