Travessar quilòmetres i quilòmetres pels deserts del Marroc durant sis dies, aquesta ha estat la setmana d´aventura que han viscut quatre estudiants d´automoció de l´institut Milà i Fontanals d´Igualada. No només van participar i van construir vehicles preparats per ressistir al desert, sinó que, a més a més, van acabar primer i segon en la cateria d'estudiants.

En parelles, els dos equips van llançar-se de cap a participar en la Panda Rail, la competició de ral·li amateur i de llarga distància que uneix 200 participants des de fa 8 anys i que té com a una única condició per participar-hi fer-ho sobre un cotxe Seat Panda. El que no s´esperaven cap dels quatre és que acabarien el viatge classificats com en el primer i el segon lloc en la categoria d´estudiants.

Després passar per sobre les pedres i la sorra de les terres marroquines i sumar uns quants quilòmetres al comptador del vehicle entre el 5 i 12 de març, aquesta setmana passada, el certamen ha premiat amb la primera posició del podi al Sergi Hernández, de Calaf, i a la Mireia Delgado, de la Granada del Penedès, com a pilot i copilot, una posició que no s´esperaven.

"Era la primera vegada que hi participàvem i no teníem experiència. A més, en cap moment ens hem preocupat per la classificació, intentàvem acabar sempre les etapes i per sobre de tot, passar-nos-ho bé", exclama Delgado. I afegeix: "aquesta és la millor manera de representar al Milà i Fontanals, dels dos cotxes que hi vam participar, hem quedat a dalt de tot de la nostra categoria".

Ara, ja de tornada, tots quatre estan molt satisfets de l´experiència i guarden com un bon record els moments més durs de l´aventura. "Per mi el pitjor va ser la primera nit que vam passar a l´Atlas, a 2.300 metres d´alçada dormíem dins la tenda a 5 graus sota zero, tot estava completament glaçat, inclosos nosaltres", explica la Mireia.

En Marc Rial i l´Arnau Colillas, sobre el seu Panda blanc i des del Berguedà, s´han enfilat en la segona posició, i en col·laboració constant amb els seus companys de classe i de peripècia, ells destaquen com el moment més dur que el van viure quan el cotxe se´ls va encallar a la sorra a les dues del migdia -sota el sol del desert- just en l´etapa que comptaven els punts per a la classificació. "En aquest moment vam perdre els nervis, però aleshores recordes on ets, que estàs vivint una gran experiència i que el més important és passar-ho bé", diu Rial.

S´emporten una vivència que amb els seus 20 anys els ha ensenyat a conviure dins de l´espai petit d´un Seat Panda; els ha mostrat el paisatge aclaparador del desert "amb les muntanyes nevades de fons i les dunes del desert a sota", destaca Rial; i els ha constatat "la pobresa dels pobles perduts al mig del no-res que vivien amb tranquil·litat", coincideixen els quatre.

Tot plegat ha sigut possible gràcies a la proposta que els va fer el seu professor de l´institut de participar-hi i convertir-ho en el projecte de final de grau. Així ho van fer, van comprar dos pandes, els van arreglar per complert, van dirigir-se al Marroc amb l´objectiu era tornar amb els cotxes sencers i de gaudir. No només ho han aconseguit sinó que ha més han incorporat una copa a l´equipatge.