L'Ajuntament de Collbató considera que el turisme és el sector econòmic principal de la localitat i que per potenciar-lo han de tenir una cura constant de la que és la joia de la corona: les coves de Montserrat, fins ara coves del Salnitre. Per això, n'ha millorat els accessos, rehabilitat l'interior i redissenyarà les visites guiades i la informació sobre el patrimoni geològic de les coves i la muntanya.

El mes de novembre passat, uns aiguats van fer caure una roca de Montserrat just a l'entrada de les coves. Un incident que les ha deixat inaccessibles durant tots aquests mesos. Des d'aleshores, el consistori de Collbató ha treballat dins del paratge natural per poder reobrir l'espai al públic com més aviat millor.

"Hem aprofitat el punt positiu de la mala passada de la natura per fer-hi reformes necessàries", va explicar l'alcalde, Miquel Solà, durant la presentació del projecte. La previsió és tornar a obrir-les a principi d'abril.

Quan les coves estiguin a punt, a banda d'haver canviat de nom -"no podem anomenar-les del Salnitre perquè a dins no hi ha salnitre", va dir rient el regidor de Turisme i encarregat de coordinar les reformes, Jordi Serra- presentaran variacions també en l'aspecte. El regidor va explicar que en aquest temps s'han netejat les roques de la malaltia verda -un liquen que hi creix i les deteriora-, s'ha instal·lat una nova il·luminació que frena l'aparició de la malaltia i que incorpora sensors de moviment per estalviar energia i, finalment, que hi haurà uns nous panells informatius i audiovisuals.

A les reformes interiors, l'Ajuntament vol sumar-hi les de l'exterior, una gran part de les quals encara no s'han desenvolupat. De moment, s'ha reparat el camí que hi ha entre Collbató i les coves, i s'ha reformat la caseta d'informació. En el futur, el govern afirma que té la intenció d'ampliar l'aparcament, millorar el camí d'accés, i que també es vol renovar la línia de connexió elèctrica.