Torna La Mostra d'Igualada - Fira de teatre infantil i juvenil, que se celebra des d'aquest dijous i fins diumenge en la seva 27a edició i tindrà com a tret de sortida l'espectacle 'Basket Beat' de la companyia barcelonina Big Band Basket Beat Barcelona. La 27 edició es dirigeix a nois i noies amb edats entre 3 i 18 anys, potenciant la franja de públic fins la majoria d'edat. Els joves de 12 a 18 anys comptaran amb un espai propi: La Mostra JOVE, a l'Escorxador. De fet, moltes de les companyies que participaran en aquesta edició s'han trobat aquest dilluns per fer la fotografia de família a La Pedrera. La Mostra reuneix aquest any 55 companyies amb 102 representacions.

La Mostra reuneix aquest any 55 companyies amb 102 representacions. En total es faran 56 espectacles (una mateixa companyia, la Brincadeira, fa dos muntatges amb 'Vertical' i 'Evolution'). Hi ha 16 estrenes, d'aquestes, set són absolutes i nou a Catalunya. Les propostes tindran lloc a 15 espais d'actuació, dels quals deu són sales i cinc es troben al carrer, a més dels espectacles itinerants per la ciutat. Respecte les companyies, 37 són de Catalunya, 13 de la resta de l'estat i cinc internacionals. Els muntatges s'han escollit entre més de 430 propostes. Farrés ha explicat que hi ha molts espectacles que estan ja esgotades les entrades des de fa dies i des d'aquest cap de setmana.

El director artístic de La Mostra ha assenyalat que "és un mercat i tot el que hi ha d'haver ha de ser programable i que tot es pugui contractar. També hi ha algunes coses que estan a La Mostra amb la finalitat de ser vistes com les propostes internacionals i perquè el sector d'aquí pugui copsar coses que es facin fora". Segons Farrés, a nivell català, aposten "per la contemporaneïtat, els nous llenguatges i per pressuposar la intel·ligència del públic, és a dir, tenir en compte el públic infantil i juvenil com a públic del present, actual i intel·ligent".

Farrés també ha destacat que tenen al voltant de 600 acreditats i que si a aquests s'hi sumen les companyies programades i els expositors hi ha gairebé 800 acreditats. "Hi ha un volum professional notable i estem molt contents", ha afegit.

Entre les estrenes absolutes, hi ha 'Loops', el nou espectacle de la companyia sabadellenca Engruna Teatre; el muntatge Inspira Teatre, que oferirà en primícia 'Dibi Dubi Dubà'; La Pera Llimonera amb el seu nou espectacle i Morc Fants que presenta 'Vist-i-plou'. La Plaça de Cal Font acollirà l'estrena de l'espectacle de la jove companyia Circ Vermut, 'Ni cap ni peus' i una altra estrena serà el concert teatralitzat 'La Vella Ràdio', de la companyia Rah-mon Roma i els Dials. Igualada també rebrà l'estrena absoluta de Touch Clown.

La Mostra es divideix en quatre itineraris en funció del públic: 'Per als més petits' inclou 10 muntatges per a nens i nens de 3 a 6 anys; 'Per als no tan petits', 13 cites per a un públic d'entre 6 als 12 anys; 'La Mostra JOVE', per a nois i noies de 12 a 18 anys amb 13 muntatges i 'Per a tothom' amb 20 espectacles per a tots els públics. De fet, la Mostra d'Igualada continua enguany amb la línia de reforçar el públic juvenil i, per aquest motiu, ha reforçat els espectacles destinats als joves de 12 a 18 anys. L'any passat aquest públic anava només fins els 16 anys i en aquesta edició s'ha ampliat. A més, una altra de les novetats és que se centralitzaran totes les propostes dedicades al públic jove en un mateix espai, el recinte de l'Escorxador.

L'espectacle inaugural

Big Band Basket Beat Barcelona seran els encarregats de donar el tret de sortida a la Mostra aquest mateix dijous. La companyia compta amb membres amb risc d'exclusió social i actuaran amb joves d'Igualada que hauran assajat els dies previs a La Mostra. "Ha estat una forma d'involucrar els joves del municipi en l'espectacle", ha destacat Farrés.

Els organitzadors han destacat que un altre espectacle integrador és 'H+G' de la italiana Accademia Peduta, una versió molt especial i emotiva de Hansel i Gretel. Un dels altres muntatges destacats és el de la creadora Carla Rovira amb alumnes de l'Escola Municipal de Teatre La Tarima d'Igualada, que es convertiran en el Grup de Pollastres Rebels a 'Most of all, you've got to hide it from the chiks'.

El pressupost d'aquest any ronda els 300.000 euros entre el Departament de Cultura i l'Ajuntament d'Igualada.

Per la seva part, Xavi Díaz, director de l'ICEC, ha assenyalat que el Departament de Cultura es pren La Mostra "no com un esdeveniment, sinó como l'esdeveniment d'arts escèniques destinades als públics infantil, juvenil i familiar i és un mercat estratègic per part de la Generalitat i l'ICEC, on es troben el públic en general, els programadors i artistes".