L'empresa química Inovyn, l'antiga Solvay, manté a l'aire una futura inversió a la seva planta de Martorell, que garantiria la viabilitat d'aquesta fàbrica, per la falta de competitivitat del preu de les matèries primeres, especialment de l'energia elèctrica, segons ha precisat en un comunicat.

La companyia ha anunciat aquest dimecres des de Londres la seva intenció de realitzar una "important" inversió per convertir la sala de producció de clor amb cèl·lules de mercuri a Stenungsund (Suècia) a la tecnologia de membranes. L'empresa, que recentment va anunciar la modernització de la planta d'Antwerp/Lillo, a Bèlgica, no contempla portar a terme cap inversió per modernitzar la seva planta catalana, dedicada a la producció de PVC (policlorur de vinil).

En una nota de premsa, ha assenyalat que segueix avaluant diverses opcions en relació amb la conversió de la sala de cèl·lules de mercuri de Martorell, encara que ha destacat que la falta de competitivitat en matèria energètica fa que una futura inversió "sigui significativament menys atractiva".

A mitjans de l'any passat els sindicats ja van alertar que estava en risc el futur de la planta de Martorell, en què treballen unes 500 persones, després que la companyia quedés fora de les subhastes d'interrumpibilitat del govern per incomplir les ordres d'interrupció del subministrament elèctric. La multinacional va iniciar accions judicials contra aquesta decisió del Ministeri d'Energia, que comportava que l'antiga Solvay perdés unes bonificacions importants en el preu de l'electricitat.

Inovyn, que és una 'joint venture' creada per Solvay i Ineos, no és l'única companyia química que ha acusat l'elevat cost de l'energia elèctrica a Espanya per alertar de la viabilitat de les seves plantes de producció. Aquest és el cas, per exemple, de Covestro (l'antiga Bayer MaterialScience) a Tarragona, que ha anunciat que deixarà de produir MDI (una primera matèria del poliuretà) a final del 2017, un cessament de la producció que pot afectar unes 120 persones.

De la seva banda, Ercros reduirà la seva plantilla entre 150 i 200 persones per l'impacte de la prohibició de l'ús de tecnologia de mercuri i el tancament de la planta de Covestro a partir del desembre del 2017.