Pujalt tindrà el primer molí de vent sorgit d'una iniciativa popular. Es tracta del projecte 'Viure de l'aire del cel', impulsat per la societat Eolpop i la cooperativa SomEnergia. Aquest diumenge es farà un acte simbòlic de col·locació de la primera pedra de l'aerogenerador després de quatre anys de "calvari" burocràtic, segons ha lamentat un dels impulsors, Josep Puig. La meitat del cost del molí s'ha finançat amb l'aportació econòmica de 266 persones, mentre que la resta del pressupost l'assumirà SomEnergia.

La instal·lació eòlica tindrà 2,5 MW de potència i donarà electricitat equivalent al consum d'unes 2.500 famílies. Per Puig, l'objectiu del projecte és "democratitzar les infraestructures energètiques" i demostrar que "tot i les condicions draconianes que han posat els governs, es pot generar electricitat col·lectivament".

El projecte 'Viure de l'aire del cel' ha organitzat per aquest diumenge a Pujalt una gran festa per celebrar que, finalment, disposen de tots els permisos per instal·lar el primer aerogenerador de l'Estat finançat per subscripció popular. Tot i que no hi ha un calendari previst de quan el molí de vent ja estarà en ple rendiment, un dels seus impulsors, Josep Puig, ha explicat que aquest diumenge es farà l'acte simbòlic de col·locació de la primera pedra i el molí s'instal·larà "el més aviat possible, tan aviat com el fabricant el tingui a punt".

La iniciativa, que ha comptat amb el suport de 266 persones, promou la instal·lació d'un aerogenerador de 2,7 MW al municipi de Pujalt i serà de propietat compartida entre tots els mecenes. Amb un funcionament previst de 2.680 hores l'any, generarà 7.237 MW h/any, l'equivalent al consum d'unes 2.500 famílies, segons ha detallat Puig. L'aerogenerador escollit serà una màquina de 150 metres d'altura amb unes aspes de més de 60 metres. El pressupost total de la inversió suma 3,4 milions d'euros, la meitat dels quals es cobriran amb les aportacions populars.

La idea d'instal·lar el molí comunitari va començar a gestar-se fa més de cinc anys i, des d'aleshores, els promotors han hagut de passar múltiples tràmits burocràtics. Així ho ha explicat Josep Puig, qui ha lamentat que han passat un "calvari" i, fins i tot, ha dit, "ens han demanat que féssim una exploració arqueològica en un terreny agrícola que ha estat llaurat milers de vegades". De fet, Puig ha relatat que per tirar endavant el projecte els han aplicat la normativa catalana sobre els parc eòlics "que és molt exigent", tot i només voler instal·lar un sol molí.

Democratitzar el subministrament d'energia

Puig ha explicat que iniciatives com aquesta són molt comunes a països del nord d'Europa com Dinamarca o Alemanya en què la ciutadania "és propietària d'infraestructures energètiques". Segons Puig, a l'estat espanyol aquestes infraestructures són propietat d'oligopolis i el projecte pretén posar la primera pedra per "anar democratitzant les infraestructures energètiques i que siguin de la gent". "Com més gent ens dediquem a promoure les renovables i més gent hi participi millor, pequè així anem fent fora del mercat les energies més brutes", ha expressat Puig.

De fet, el projecte vol demostrar que "tot i les condicions draconianes que han imposat els governs espanyols en contra de les renovables, la gent pot actuar". Segons Puig, "es poden abordar projectes milionaris a base de ser molta gent, ja que individualment no podríem fer-ho". Per ell, el molí de Pujalt ha ser de ser un exemple "d'allò que es pugui fer més endavant a molts altres pobles del país". Fins ara, ha dit l'impulsor del projecte, "els beneficis dels parcs eòlics van a parar als grans grups empresarials, en canvi nosaltres volem que aquesta riquesa es quedi al país per generar economia local".

Pujalt compleix tots els requisits

Els impulsors del projecte van escollir el municipi de Pujalt perquè, segons Puig, "reunia tots els requisits". Des del consistori anoienc fa anys que aposten per les energies renovables i, de fet, ja compten amb alguns parcs eòlics al seu terme municipal.

Puig ha explicat que amb l'objectiu de "minimitzar el risc", els impulsors buscaven un indret on hi hagués una connexió fàcil a la xarxa elèctrica, on ja hi haguessin mesuradors de les dades del vent, així com també bons accessos i Pujalt "complia tots aquests requisits". Els impulsors del projecte esperen que, un cop instal·lat el molí, la iniciativa es pugui "minimitzar" a altres indrets del país.