Els 900 veïns de la Beguda Alta fa anys que pateixen els nombrosos problemes i dificultats administratives pel fet de pertànyer a tres municipis diferents -Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d'Hortons- i també a tres comarques diferents -l'Anoia, el Baix Llobregat i l'Alt Penedès-.

Davant d'aquesta situació, la Mancomunitat de la Beguda Alta, va encomanar un estudi al Servei de Cartografia de la UdL. L'alcalde de Masquefa i president de la Mancomunitat, Xavier Boquete, ha explicat que el document conclou que els veïns de la Beguda Alta tenen una "identitat pròpia" i es manifesten molt clarament en ser un "municipi independent". Amb tot, també queda clar que legalment és molt difícil crear un nou municipi i, per això, diu Boquete "l'alternativa és pertànyer a un municipi i trobar mecanismes perquè tinguin algun grau d'identitat pròpia".

La Beguda Alta és un petit nucli de població que pertany a tres municipis i tres comarques diferents. En funció del carrer on resideixen, els veïns depenen administrativament de Masquefa (Anoia), Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) o San Llorenç d'Hortons (Alt Penedès). D'aquesta manera, els prop de 900 veïns de La Beguda Alta paguen impostos diferents, segons el municipi al qual pertanyen, o s'han de desplaçar a fer les gestions administratives a l'Ajuntament corresponent.

L'alcalde de Masquefa i president de la Mancomunitat de la Beguda Alta, Xavier Boquete, fa anys que denuncia aquesta situació davant de les administracions superiors. Després de fer una enquesta entre els veïns d'aquest nucli de població per conèixer com volien solucionar aquesta situació i veure que "un 90% dels enquestats ens deia que volien dependre d'un sol municipi", la Mancomunitat va encarregar un estudi al Servei de Cartografia de la Universitat de Lleida amb l'objectiu que "algun especialista ens donés la seva opinió sobre com s'havia de resoldre aquest conflicte", ha explicat Boquete.

La primera conclusió a la qual ha arribat l'estudi és que "la Beguda Alta té una identitat pròpia i els seus veïns es manifesten molt clarament en què voldrien ser un municipi independent", ha detallat Boquete. Tot i això, el batlle masquefí ha exposat que amb la reglamentació actual "queda descartat" que es pugui crear un nou municipi i, per això, assegura que una alternativa és que la Beguda Alta "pertanyi només a un dels tres municipis i es trobin mecanismes perquè puguin tenir un grau d'identitat pròpia, per exemple, com a Entitat Municipal Descentralitzada".

L'estudi, segons Boquete, també conclou que, si la Beguda Alta s'hagués d'adscriure a un dels tres municipis aquest hauria de ser Masquefa. "Més del 70% dels veïns diuen que voldrien pertànyer a Masquefa" si haguessin d'escollir un dels tres municipis, ha afirmat Boquete. De fet, el batlle ha exposat que l'estudi se centra en diferents indicadors com el lloc on els veïns van a comprar, on porten els infants a l'escola o on acudeixen pels serveis i, segons ell, "la majoria opta per desplaçar-se fins a Masquefa".

A partir de fer-se públics els resultats de l'estudi, el batlle de Masquefa i president de la Mancomunitat proposa que els veïns puguin decidir si accepten o no les conclusions, ja que considera que aquesta qüestió "no pot ser un tema de mercadeig entre els tres municipis". Amb tot, Boquete ha avançat que una de les tres poblacions, Sant Llorenç d'Hortons, no estaria d'acord en fer una consulta entre la població i, per això, ha apuntat que "si no ens posem d'acord en aquest aspecte haurem de demanar a la Generalitat que intervingui".