22 de juny de 2016
22.06.2016

Globus en forma de lleó o pingüí, novetats de la 20a edició de l'European Balloon Festival

El certamen, que tindrà lloc del 6 al 10 de juliol, també oferirà una coreografia aèria amb globus d'heli

22.06.2016 | 17:33

L'European Balloon Festival, que se celebrarà a Igualada del 6 al 10 de juliol, ha presentat aquest dimecres les novetats de la vintena edició. Per celebrar els vint anys, s'han organitzat actes especials com una coreografia aèria amb globus d'heli il·luminats i també hi haurà tres grans globus aerostàtics amb formes especials: un lleó i dos pingüins. El festival segueix la mateixa estructura dels anys anteriors amb les tradicionals proves competitives i l'encesa nocturna de globus, el 'Night Glow Piromusical'. Segons ha detallat el director esportiu, Àngel Aguirre, enguany hi participaran una quarantena de pilots procedents d'arreu del món. Els organitzadors també han celebrat la decisió de l'Ajuntament d'arranjar el camp de vol, ja que asseguren que els permetrà créixer qualitativament i quantitativament.

Amb vint anys a l'esquena, el festival de globus aerostàtics European Balloon Festival s'ha consolidat com la concentració de globus més important de l'Estat. Així ho han explicat aquest dimecres els organitzadors, que han avançat que de moment hi ha inscrits més d'una quarantena de pilots procedents de països com Mèxic, Xile, Suïssa, Anglaterra, Holanda o Bèlgica. A banda dels pilots estrangers, n'hi haurà una quinzena d'Igualada, una vintena més de Catalunya i entre cinc i sis de la resta de l'Estat. Tot i això, les inscripcions encara no estan tancades i s'espera arribar als 50 equips participants.

D'entre tots els globus que volaran al festival, destaquen tres formes especials: dos pingüins i un lleó, que s'han convidat especialment amb motiu del vintè aniversari del festival. El globus que representa el cap d'un lleó és propietat del zoo britànic Longleat, mentre que els globus en forma de pingüins són propietat del pilot anglès Andrew Holly. Un altre dels enlairaments especials serà el que es farà divendres al matí des de diferents punts del centre d'Igualada. Es tracta de la iniciativa 'Vol de ciutat', que es va posar en marxa l'any passat i consisteix en què una vintena de globus s'enlairaran des de diferents punts cèntrics de la ciutat com la Plaça de Cal Font, el parc de l'Estació Vella o la Plaça de l'Ajuntament.

Seguint l'esquema de les edicions anteriors, a més de la competició esportiva, el festival comptarà amb l'encesa nocturna de globus 'Night Glow Piromusical' el dissabte 9 de juliol, una Zona Village i una Fan Zone al camp de vol de l'Avinguda Catalunya amb activitats per fer en família. La mateixa tarda del dissabte es farà una volada massiva d'estels gegants construïts amb tela de globus reciclada. El Night Glow, que cada any aplega unes 25.000 persones, aquest any anirà seguit d'un espectacle musical conjunt de la Companyia Elèctrica Dharma i Comediants, dins del festival d'estiu Anòlia.

Amb motiu del vintè aniversari també s'ha creat un espectacle pensat especialment per a l'ocasió. Es tracta de 'Suspès. Constel·lacions arquitectòniques' i consisteix en una coreografia aèria feta amb globus d'heli il·luminats per llums de led de diferents colors i suspesos a diferents alçades, que s'aniran encenent i apagant de manera coordinada amb la música.

A més, es reedita un any més el projecte experimental dels Iglús de Vent, unes construccions efímeres fetes amb teles de globus reciclades que al llarg del festival acolliran tot tipus d'activitats culturals. Enguany també se li ha donat un altre ús a les teles de globus reciclades i, amb la col·laboració de l'escola i el taller d'educació especial Grup Àuria, s'han elaborat unes bosses per als pilots.

Un camp de vol "en condicions" per a la propera edició del festival

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha refermat el compromís del consistori per arranjar el camp de vol de l'Avinguda de Catalunya amb l'objectiu que estigui enllestit per a la propera edició del festival. La proposta ha estat molt ben rebuda pels organitzadors de l'European Balloon Festival, ja que, segons ha explicat el seu director, Ramon Lladó, molts pilots internacionals no vénen per les condicions del camp perquè "estan acostumats a enlairar-se damunt de gespa per no fer malbé els globus". Lladó ha expressat que era una decisió que esperaven "amb candeletes" i creu que un cop el camp estigui a punt també podran fer una promoció més important del festival i aconseguir més patrocinadors.

De la seva banda, el director esportiu del festival, Àngel Aguirre, que també és pilot i creador de l'empresa de vols Kon-Tiki, ha explicat que actualment les empreses d'Igualada no utilitzen aquest camp de vol per les condicions amb què es troba i, per tant, ha assegurat que "si s'arregla el camp, les empreses igualadines el farem servir i tindrem globus enlairant-se des d'Igualada al llarg de tot l'any".

El festival no preveu fer cap canvi després de l'accident mortal de la passada edició

Tant el director general del festival com també el director esportiu han explicat que no s'ha previst fer cap canvi en l'organització ni en les mesures de seguretat de l'European Balloon Festival després que en la passada edició un pilot tingués un accident i acabés morint. Aguirre ha explicat que es va tractar d'un "error humà" perquè "totes les condicions eren bones per volar". De la seva banda, Lladó ha expressat que va ser un accident amb "molt mala sort", ja que "es van ajuntar diverses circumstàncies".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook