La comissió d'Urbanisme de la Generalitat ha aprovat el Pla General d'Ordenació que permetrà construir el futur institut Badia i Margarit d'Igualada, reordenar la zona esportiva i endreçar espais de la mateixa peça on ara hi ha desnivells. Sense canviar les dimensions de la peça a tractar, Igualada fa un institut per fer front a les matriculacions previstes durant els propers 15 o 20 anys, segons ha explicat el regidor igualadí Jordi Pont.

Es tracta d'una peça de 3.000 m2, a l'entorn de l'actual escola Gabriel Castellà. Justament en aquest centre de primària s'havia trobat l'espai per poder començar a treballar en el nou institut, encara que en una situació provisional. Ara, la voluntat del departament d'Ensenyament és que Igualada passi a tenir tres instituts amb tota l'oferta educativa des de 12 fins a 18 anys (ESO i Batxillerat). Pont assegura que els dos primers estan molt col·lapsats per uns alts índexs de matriculació i que aquest tercer institut era una necessitat. El Pla inclou, també, la formació d'una nova zona esportiva als terrenys de les antigues piscines Torre del Requesens.

Igualada ha intentat fer un projecte encaixant diverses peces per tal de buscar també un estalvi constructiu i no haver de posar a disposició del departament una peça de terreny de 10.000 m2, com es demanava en un principi, que no estaria a l'abast de l'Ajuntament. L'actual terreny, que el consistori ara haurà de cedir, és de propietat municipal.

En realitat, explica Pont, es tracta de fer mig institut, amb una zona esportiva que s'ha de reendreçar, però que podrà ser compartida en bona part entre l'escola, l'institut i el barri. En una harmonia, que el mateix Pont, ha admès que encara s'ha d'acabar de definir.

El més important per a Pont ha estat poder aprofitar aquests terrenys al costat de l'escola que ara se cedeixen i fer veure a Ensenyament que la convivència era possible.

La Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central va aprovar ahir la modificació puntual del Pla General d'Ordenació (PGO) d'Igualada (Anoia), que farà possible completar la construcció de l'Institut Badia i Margarit, el tercer que tindrà el municipi, a l'avinguda Montserrat.

L'institut ja va entrar en funcionament el setembre del 2015, però només amb dues línies de primer d'ESO i compartint instal·lacions amb el CEIP Gabriel Castellà. Aquesta any engegarà el segon, també en una situació de provisionalitat, i de cara al curs 2017-2018 es podria començar a pensar en en nou edifici. L'aprovació d'ahir no és el darrer pas: l'Ajuntament ha de fer la cessió dels terrenys a Ensenyament (per fer la cessió, primer calia que urbanísticament l'espai tingués la qualificació adequada). Ara li correspon al departament fer el projecte constructiu definitiu i la consegüent assignació pressupostària per poder construir. I, després, caldrà esperar el temps per aixecar l'aulari i arreglar, segons les necessitats actuals, la zona esportiva. Com diu Pont, però, el que fem és "mig institut".

La modificació del pla general d'ordenació consisteix en un ajustament dels límits del sòl qualificat com a equipament docent i equipament esportiu per canviar la forma de la parcel·la, per passar de rectangular a una forma de "L", i mantenir la superfície. Aquesta configuració permet encabir millor les instal·lacions de l'institut.

El pla es completa amb l'habilitació d'una zona esportiva per donar servei a l'Institut Badia i Margarit, sobre les antigues piscines Torre del Requesens, que fa anys que es troben tancades. Algunes de les noves pistes esportives s'obriran a tota la ciutadania. El nou institut tindrà una entrada per l'avinguda Montserrat. Aquest nou poliesportiu se situa a prop de l'Anella Verda.