L'Ajuntament d'Olesa ha preparat per a aquest proper dimarts, 19 de juliol, un acte institucional de reconeixement de les víctimes coincidint amb el 80è aniversari del cop d'estat (18 de juliol del 1936).

L'acte no es fa el dia 18 per no coincidir amb els actes centrals de la celebració a Catalunya.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa, Xavier Rota, però, l'endemà, 19 de juliol, també coincidirà amb l'aniversari de la reacció de Barcelona a l'alçament franquista. La commemoració d'Olesa tindrà lloc a la plaça del Terç de Nostra Senyora de Montserrat, a les 7 de la tarda, on, de manera simbòlica, es canviarà el nom de la placa de l'indret. Serà un acte que tindrà la implicació de totes les forces polítiques olesanes i l'assistència d'entitats de memòria històrica.

Precisament, el canvi de noms de carrers al·legòrics al franquisme és una de les funcions de la Comissió del Nomenclàtor Municipal, de la qual ja s'ha fet una primera trobada però que, oficialment, començarà a caminar a partir del mes de setembre.

El regidor de Cultura va explicar al web municipal que la comissió estarà integrada per representants dels diferents grups municipals, però també pel responsable de l'Arxiu Històric i historiadors que assessoraran en diferents qüestions. Segons Rota, qualsevol decisió sobre el canvi de nom d'un carrer haurà de tenir en compte també l'opinió dels veïns. Fruit de dues mocions aprovades al darrer ple, l'Ajuntament es va comprometre també a crear el Reglament i la Comissió del Nomenclàtor Municipal, que vetlli pel manteniment i adequació del nom dels carrers als canvis culturals i socials. També va acordar continuar la tasca d'anar retirant d'edificis i carrers elements i referències que puguin estar relacionats amb la dictadura franquista, principalment les antigues plaques del desaparegut Instituto Nacional de la Vivienda. L'inici de la retirada d'aquestes plaques, que es conservaran a l'Arxiu Històric Municipal d'Olesa, serà en breu.

Rota va destacar que la memòria històrica és un dels eixos de la seva regidoria i, per això, ja des del juny de l'any passat es van iniciar els contactes amb el Memorial Democràtic de cara a signar un conveni que s'ha retardat, entre altres raons, per motius burocràtics. Segons Rota, aquest conveni permetrà que Olesa disposi d'una senyalització específica sobre memòria històrica i lluita antifranquista, i entrar dins la Xarxa d'Espais de Memòria Històrica. També s'han establert contactes amb l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya.

Retirada de símbols

Paral·lelament, durant aquest primer any, s'han anat treballant les dues mocions que es van presentar i aprovar en el darrer ple municipal; la primera, a les víctimes de la repressió franquista, i la segona, sobre la retirada de la simbologia franquista.

Malgrat aquestes accions, el regidor de Cultura va reconèixer que Olesa "va tard" en qüestions de memòria històrica, a l'igual que passa a molts altres municipis. Per a Rota, però, "és lògic" que passi això a Olesa, ja que "van succeir moltes coses al municipi durant la guerra civil, i encara costa parlar-ne". Una dada significativa, va apuntar, és que "Olesa és el segon municipi de Catalunya amb més percentatge de víctimes durant la Guerra Civil Espanyola".