Masquefa va homenatjar ahir la figura de Muriel Casals, ex presidenta d´Òmmnium Cultural, ex diputada al Parlament, professora molt ben valorada a la Universitat i, sobretot, una de le dones que han fet de puntal per portar el procés per la independència del país fins allà on és ara.

La població anoienca va recordar la figura de Muriel Casals, però no només això, sinó que és el primer municipi de Catalunya que dedica un espai públic, una plaça concretament, a Muriel Casals. Omnium, ANC i els regidors de l´Ajuntament masquefí li han dedicat l´espai de davant de la biblioteca municipal, que a partir d´ara es diu Plaça Muriel Casals.

La proposta va sorgir de la territorial de Masquefa de l´Assemblea Nacional de Catalunya (ANC). Donat que la plaça davant de la biblioteca no havia rebut cap nom des de que es va inaugurar aquest equipament el 2011, la mateix ANC va proposar l´emplaçament. Òmmium Cultural i l´Ajuntament hi van donar suport i el 19 de maig passat el ple municipal va aprovar la moció presentada per la mateixa ANC per fer la modificació al nomenclàtor local. L´acte d´homenatge es va fer ahir coincidint amb l´inici de la festa major de Masquefa i va aplegar al voltant de 200 persones en un ambient carregat d´emotivitat.

El tribut de Masquefa a Muriel Casals va comptar amb una alta representació institucional, i amb el suport de les entitats de la societat civil. Així, el conseller d´Afers Exteriors, Relacions Institucional i Transparència, Raül Romeva, va representar el govern català. També hi eren presents els diputats al Parlament Antoni Castellà i l´anoienca Alba Vergés; per Òmnium Cultural hi va assistir la vicepresidenta Marina Llansana. La delegació de l´Ajuntament la va encapçalar l´alcalde Xavier Boquete. Finalment, amb tots ells es trobava Isabel Casals, la germana de la Muriel.

Justament Boquete va ser l´encarregat d´inaugurar l´acte i va explicar que la plaça es troba «en un lloc simbòlic de Masquefa» i va afegir que amb aquest tribut volen «afegir una petita llavor a tot allò que va anar sembrant la Muriel a tot el país». Marina Llansana va comentar que la que s´inaugurava ahir seria «la primera plaça de moltes places i carrera» dedicats a la figura de Casals i que homenatges com aquest «ens ajuden a tenir sempre el seu mestratge» dins d´Òmmium Cultural.

Pel que fa als companys al Parlament i al grup de Junts pel Sí, Romeva va dir que Casals es mereix aquests reconeixement «pel que va fer, però sobretot per com ho va fer». El conseller va afegir que Casals «va marxar deixant-nos l´encàrrec de construir una república catalana per a tothom» i que va aprendre de la seva ex companya de grup que «la col·laboració i cooperació no és una cosa que aparegui espontàniament, sinó que s´ha de mimar».

En la mateixa línia, Castellà i Vergès van posar de relleu la capacitat que tenia Casals per convèncer a la gent i parlar amb els rivals polítics. «Sabia fer l´equilibri entre la fermesa i la tendres. Era una persona humanista fins al fons», va assegurar el membre de Demòcrates de Catalunya. Però el parlament més emotiu va ser el de la germana de Casals, que va comentar que aquest homenatge servirà per «recordar els valors que tenia la Muriel i la lluita que sempre havia fet».

A Muriel Casals ja se li va dedicar una sala municipal a Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental. Altres poblacions com Santa Pau (la Garrotxa) o Cabrera de Mar (Maresme) també tenen pensat dedicat un carrer a la ex presidenta d´Òmmnium Cultural.