L'Ajuntament d'Igualada vol que el nou alberg de pelegrins projectat a la ciutat estigui en funcionament el 2021, un any abans de la celebració dels 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat de Manresa. Amb aquesta efemèride es vol donar impuls al Camí Ignasià, la ruta que recrea el recorregut que va fer Ignasi de Loiola l'any 1522 i que passa per diverses localitats catalanes com Lleida, Verdú, Igualada o Montserrat, fins arribar a la capital del Bages. L'alberg tindrà capacitat per a una cinquantena de persones i el projecte té un pressupost d'1,5 milions d'euros, segons ha concretat el regidor de Qualitat Urbana de l'Ajuntament d'Igualada, Jordi Pont.

L'alberg de pelegrins s'ubicarà a l'edifici modernista de Cal Maco, que actualment acull l'Arxiu Comarcal de l'Anoia. La intenció del consistori és traslladar l'Arxiu al llarg del 2019 a l'edifici de la Teneria, que s'ha de rehabilitar íntegrament, però que ja té el projecte fet. Cal Maco és un edifici inclòs en l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, que està situat a la plaça de la Creu d'Igualada, al centre de la ciutat. L'edifici es va construir el 1914, i el 1986 s'hi va instal·lar l'Arxiu Comarcal de l'Anoia.

Segons ha detallat Pont, la planta baixa de l'edifici es dedicarà a l'espai d'acollida al visitant i també servirà com a sala d'exposicions permanent. A la primera planta hi haurà les sales d'usos comuns de l'alberg -cuina i menjador-, mentre que les plantes segona i tercera es dedicaran als dormitoris i altres usos com la bugaderia i sala de reunions. El projecte preveu diferents tipus d'habitacions en funció del perfil d'hoste: 4 habitacions

comunitàries amb un màxim de 8 ocupants; 3 habitacions familiars per a 4 ocupants; i 7 dormitoris dobles -coneguts com a eremitoris.

El regidor ha posat en relleu que volen fer un alberg que sigui "referent" al llarg del camí amb l'objectiu de "posar Igualada al mapa".

Des de la casa natal de Sant Ignasi de Loiola, a la localitat basca d'Azpeitia, fins a la Cova de Sant Ignasi, a Manresa.

Salt qualitatiu

El regidor de Qualitat Urbana de l'Ajuntament d'Igualada ha explicat que els pelegrins que facin el Camí Ignasià tindran "parada obligada" a la capital de l'Anoia, ja que és el lloc on Ignasi de Loiola "va treure's la roba militar i va posar-se una roba més humil". Per això, ha avançat Pont, la ciutat vol crear un discurs propi al voltant d'aquest fet i està previst que a la planta baixa de l'alberg hi hagi un centre d'acollida turística, que informi sobre el Camí Ignasià, però que al mateix temps "doni als visitants informació sobre els atractius turístics d'Igualada i la conca d'Òdena".

Actualment el Camí de Sant Jaume acull uns 500 pelegrins l'any. Igualada, que també és un dels llocs de pas d'aquest recorregut, compta avui en dia amb un petit alberg de pelegrins amb tan sols 12 places i que, segons Pont, "no té les condicions òptimes". Ara, amb la projecció del nou alberg, la ciutat "farà un gran salt qualitatiu". Segons un estudi de la Diputació de Barcelona, en època baixa es preveu que facin el Camí Ignasià unes 200 persones diàriament, mentre que en època alta en seran 400. El consistori igualadí confia que l'alberg tingui una ocupació total en època alta, mentre que en època baixa se situï al 80%.