La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, considera que per poder fer front a l'acollida de refugiats d'una manera efectiva "cal descentralitzar la gestió d'acollida de persones refugiades o el sistema entrarà en col·lapse". Bassa va fer aquestes afirmacions en la visita que va dur a terme ahir al matí a la Plataforma Humanitària de la Creu Roja. Catalunya disposa de prop de 1.200 places per acollir persones refugiades.

Acompanyada pel director de la Creu Roja a Catalunya, Antoni Aguilera, i el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, la consellera va recordar que Creu Roja és una de les tres entitats, juntament amb CEAR-CCAR i Accem, que gestiona l'acollida de persones refugiades a Catalunya. "Hem d'agrair la bona feina i la predisposició de les entitats, i també dels agents socials, de la ciutadania, dels ajuntaments i del món local, amb qui compartim el compromís d'acollida de les persones refugiades, des de la bona voluntat i el convenciment en uns valors compartits", va assegurar la consellera, i va lamentar que sigui Europa, i sobretot els estats europeus, qui "posa en qüestió els principis fonamentals de la Unió quan dubten davant la seguretat de les persones i els drets humans".

La titular de Treball, Afers Socials i Famílies va explicar que, "a Catalunya, ara mateix tenim disponibles prop de 1.200 places de les quals només 400 estan ocupades, pel bloqueig de l'Estat. Amb tot, l'esforç de la Generalitat i els ajuntaments ha fet que avui acollim 14 vegades més que fa 9 mesos".

Segons la consellera, "la inoperància i la manca de comunicació i transparència de l'Estat espanyol, que entre els mesos de maig i juliol només ens va notificar l'arribada d'una cinquantena de persones, és intolerable. Aquestes xifres no tenen res a veure amb els compromisos de reassentament i reubicació que havíem previst a Catalunya. Les nostres previsions d'acollida són de 4.500 persones entre el 2016 i el 2017".

La consellera també va reclamar "la descentralització d'aquest model d'acollida, que s'està demostrant lent i clarament ineficaç. Es tracta d'un model que no té en compte la realitat de les administracions que gestionem àmbits que són fonamentals per a la vida de les persones i que fan possible la integració: la inserció laboral, la sanitat, la formació, els serveis socials, l'aprenentatge de les llengües oficials, etc...". És per això que Bassa va reclamar "la descentralització immediata de l'acollida de persones refugiades en favor de les administracions competents: Generalitat i ajuntaments, que treballem de costat amb les entitats. Cal fer-ho si no volem que el sistema actual, estatal i centralitzat, entri en col·lapse quan encara no han acomplert ni el 10% dels compromisos de reubicació i reassentament de refugiats".

"No som davant d'una crisi de refugiats, som davant d'una crisi del dret d'asil", va afegir la consellera. "Segons les xifres de l'informe publicat per Unicef aquesta setmana, al Líban, 1 de cada 5 persones és refugiada. Per contra, a Espanya hi ha 1 persona refugiada per cada 7.700", va denunciar la consellera. Bassa va alertar també que la meitat de refugiats del món són menors d'edat, i que molts no viatgen acompanyats de cap familiar.

"Catalunya vol i pot acollir més i millor", va reiterar Bassa, "i ho demostrem amb fets: mentre que el govern espanyol posa traves, al nostre país ja tenim preparades unes 1.200 places, i en tindrem 4.500 a final del 2017. I això és i serà gràcies a particulars, entitats, parròquies, ajuntaments, institucions i el mateix Govern de la Generalitat". La consellera va assegurar que Catalunya està preparada per garantir un bon procés d'acollida sociolaboral que contribueixi a la plena autonomia de les persones que hi busquen asil.

Finalment, Bassa va recordar que en els actes institucionals previstos per la Diada es reivindicarà el paper històric de Catalunya com a terra d'acollida; "serà un homenatge a totes les persones que han hagut i han de fer les maletes i caminar a la recerca d'una vida digna i millor".