L´aqüífer Carme-Capellades (Anoia), de 157 quilòmetres quadrats, acusa la sequera pluviomètrica extrema actual i arriba a nivells mínims històrics. L´evolució els darrers anys i mesos confirma l´empitjorament de l´estat d´aquesta massa d´aigua i, segons les dades de l´Agència Catalana de l´Aigua, s´està produint una baixada progressiva del nivell de l´aigua, especialment els darrers 10 anys. En concret, aquest estiu ha registrat cotes similars a les de la sequera de la temporada 2007-2008. Segons el Pla de sequera (que actualment es troba en tràmit d´informació pública) ara mateix, l´aquïfer Carme-Capellades estaria en escenari d´Excepcionalitat.

A partir de l´any 2009 fins a l´actualitat, el nivell piezomètric en l´aqüífer ha mostrat una evolució anual molt similar, amb nivells mínims al setembre-octubre (posteriors a l´època d´estiatge) i recuperació del nivell a l´hivern. Tot i així, es constata que l´aqüífer segueix en nivells força més baixos que els enregistrats abans de l´any 2000.

L´extracció actual del Carme- Capellades és d´aproximadament 8 hm3/any. La major part de les extraccions per a pous es concentren a la zona de descàrrega de la Riera de Carme i del riu Anoia (Capellades), mentre que les surgències es troben disseminades per tot el territori. Pel que fa als usos, l´abastament suposa un 77% del total de les extraccions de l´aqüífer, mentre que l´industrial suposa un 19%.

Pel que fa a les extraccions de l´aqüífer, igual que en la resta d´àmbits, s´han vist reduïdes tant les procedents dels usos industrials (algunes empreses amb captacions pròpies han disminuït o tancat la seva producció), com les de xarxes d´abastament (també degut a que moltes indústries hi eren connectades). Així, es calcula una reducció de 2 hm3/any.

La reducció de les extraccions, molt notòria a partir de l´any 2009, s´ha reflectit en els nivells piezomètrics, que a partir d´aquell any se situen normalment per sobre de la cota 325 (piezòmetre de referència Carme-Cementiri). Tanmateix, els nivells assolits no són suficients per a garantir l´abastament d´aigua subterrània des d´aquest aqüífer si no es complementa amb una font externa.

D´acord amb la planificació hidrològica vigent i amb els criteris de la Directiva Marc de l´Aigua (DMA) està declarat actualment en mal estat quantitatiu. L´aigua subterrània procedent d´aquest aqüífer és l´única font de subministrament de diversos municipis de les comarques de l´Anoia i de l´Alt Penedès (Igualada, Òdena, la Torre de Claramunt, la Pobla de Claramunt, Vilanova del Camí, Capellades, Carme, Mediona, Orpí, Santa Margarida de Montbui, La Llacuna, Santa Maria de Miralles, Sant Quintí de Mediona, Cabrera d´Anoia, Vallbona d´Anoia i Jorba). L´extracció d´aigua de l´aqüífer amb destinació a l´abastament domiciliari d´aquests municipis i a la resta d´usuaris connectats (essencialment indústries i també reg) se situa al voltant dels 8 hm3/any, dels quals el 77% són per a l´abastament domiciliari.