La sequera pluviomètrica dels darrers mesos ha situat en un estat de mínims les reserves de l'aqüífer Carme-Capellades, que durant anys ha estat la principal aportació d'aigua per a la zona de l'Anoia. Els problemes en aquesta captació no són nous, però, en aquests moments, després d'un estiu pràcticament sense precipitacions, la situació ha empitjorat fins a nivells preocupants. Ara, l'aqüífer es troba en una situació de manca de recursos semblant a l'episodi de la sequera del 2007-2008, una de les pitjors que ha tingut el país en les darreres dècades.

L'Agència Catalana de l'Aigua treballa amb els ajuntaments per adoptar mesures per garantir els abastaments i la resta d'usos de l'aigua (bona part agrícoles, però també industrials). Les solucions passen per portar aigua de la planta depuradora d'Abrera (una de les que abasten Barcelona amb aigua del Llobregat) i fer arribar, finalment, la canonada d'aigua des del pantà de la Llosa del Cavall (al Solsonès), que donaria qualitat i quantitat. Tant en un cas com en l'altra, l'aigua que arribi s'haurà de comprar.

La sequera no ha afectat de manera significativa els pantans, però, en canvi, sí que ho ha fet i de manera molt greu als aqüífers. En algunes de les reserves d'aigua subterrània del país, la situació és especialment greu, amb registres que són els pitjors dels darrers 40 anys. Els principals punts de conflicte en aquests moments se situen a l'Anoia, el Vallès, el Maresme i l'Empordà.

L'aqüífer Carme-Capellades té una extensió de 157 km2 i emmagatzema aigua subterrània que serveix per subministrar-la a una gran part de la població i indústria de la comarca. L'aqüífer s'omple únicament amb les precipitacions, això fa que tingui depengui completament de les condicions meteorològiques per assolir bons nivells d'aigua.

D'acord amb la planificació hidrològica vigent i amb els criteris de la Directiva Marc de l'Aigua (DMA) actualment està declarat en mal estat quantitatiu. De l'aqüífer en depenen Igualada, Òdena, la Torre de Claramunt, la Pobla de Claramunt, Vilanova del Camí, Capellades, Carme, Mediona, Orpí, Santa Margarida de Montbui, la Llacuna, Santa Maria de Miralles, Sant Quintí de Mediona, Cabrera d'Anoia, Vallbona d'Anoia i Jorba. La captació és de 8 hm3/any, dels quals el 77% són per a l'abastament domiciliari.