El ball de pastorets d'Igualada, tradicional de la ciutat i dedicat a Sant Bartomeu, patró de la capital de l'Anoia, va celebrar ahir el cinquè aniversari de la seva recuperació amb una cercavila pel centre de la població i un ball parlat a la plaça de l'Ajuntament. Van acompanyar la colla amfitriona els grups de balls de pastorets de Vilafranca, el Vendrell, Tarragona i Sitges.

És la primera vegada que Igualada organitza una trobada de colles de ball de pastorets i, tot i que el grup local ja ha fet exhibicions en les últimes festes majors, alguns dels seus habitants encara no coneixen exactament què és: al llarg de la cercavila, diverses persones es preguntaven, les unes a les altres, "què ballaven aquells nois disfressats".

I és que la vestimenta de la dansa n'és un dels trets distintius: els balladors porten espardenyes de set betes, picarols a les cames, armilla, faixa i, gairebé tots els grups, un barret ample al cap. A més, cada colla es distingeix per un color determinat, en el cas d'Igualada, els pastorets van de color blau.

La vestidura complementa els bastons llargs amb els quals piquen els balladors i el sac de gemecs i el flautí que aporta la música tradicional. Potser a causa del so particular de la gaita, les cançons recorden el so tradicional escocès.

En acabar la cercavila, cada colla va fer una exhibició amb ball parlat a la plaça de l'Ajuntament. En alguns casos, els grups adaptaven el text dels seus avantpassats a l'actualitat. El grup d'Igualada, però, manté íntegrament el mateix parlament que cridaven els habitants de la ciutat dos segles enrere, i el repeteixen, com aquesta vegada, en cada festeig.

En total, més de 80 balladors es van trobar dissabte per mostrar el ball tradicional i passar-ho bé. Per a David Tarrida, cap de colla del grup d'Igualada, la trobada és "una gran oportunitat per distingir els matisos en les formes de ballar, moure's, picar i vestir-se dels altres grups i poder-ne aprendre".

Fa cinc anys que es va crear FESTHI (Federació del Seguici Tradicional i Històric d'Igualada), una entitat que pretén recuperar les celebracions que hi havia a Igualada que es van perdre en algun punt de la història. De l'associació en formen part els grups de Ball de Cercolets, Ball de Bastons, els Trabucaires, els Moixiganguers i el Ball de Pastorets.