L'alcalde de Calaf, el republicà Jordi Badia, considera que el Centre de Recursos per a l'Ocupació de Calaf (CRO) podria ser un dels serveis de caràcter comarcal en la creació d'una futura comarca de l'Alta Segarra. Badia és un ferm defensor de la necessitat de crear per a Calaf i la desena de poblacions que hi ha al seu voltant una entitat administrativa pròpia que els permeti fer una gestió d'alguns dels serveis que poden ser de caràcter comarcal. Ara, arran de l'adscripció d'una part de l'Anoia a la futura vegueria del Penedès es veu més que mai la necessitat de crear una comarca a l'entorn de Calaf.

La proposta de fer una comarca a la zona coneguda històricament com l'Alta Segarra havia tingut poc predicament en els darrers anys. L'actual alcalde, Jordi Badia, ja va dir en campanya i en el primer moment de ser elegit que treballaria per aconseguir-ho. I en el darrer ple, els grups que constitueixen el ple de l'Ajuntament ja van aprovar una moció a a favor d'iniciar el procés al govern de la Generalitat i al Parlament perquè es creï.

Badia al final de la jornada sobre ocupació va afirmar que "el centre té camp per recórrer i evolucionar, d'una banda perquè ha de ser, encara més, un centre per a l'Alta Segarra, un nou servei mancomunable". I, d'altra banda, Badia va afegir que hi ha tot un espai per explorar, aquell dedicat a "l'autoocupació, l'emprenedoria, el cooperativisme i la nova economia".

La inserció de 600 persones

Des de la seva creació fins al primer semestre d'aquest 2016, el CRO ha aconseguit inserir 603 persones. Any per any aquesta xifra ha anat augmentant ja que el 2011 van ser 50 persones, el 2013, 118, i l'any passat 2015 ja van ser 167 les persones inserides.

De fet, la inserció de les persones que estan a l'atur és un dels objectius principals d'aquest centre, que, alhora, és Servei Local d'Ocupació i Servei Local d'Empreses. Disposa de dues orientadores laborals i d'una tècnica de joventut per atendre i resoldre les necessitats laborals i/o formatives de les persones, i d'un tècnic de suport a les empreses i emprenedors.

I és que el centre no només atén treballadors. També ha actuat en la solució de diferents necessitats formatives i d'intermediació de les empreses. Durant aquests primers cinc anys de vida són més de 100 les que han tingut el suport del CRO. Els cursos de formació han estat un altre dels pilars.

El CRO també disposa d'un Club de la Feina, un espai on els usuaris poden consultar de manera on-line i a la premsa les ofertes de feina, noves possibilitats d'ocupació, així com redactar els seus currículums. L'any passat es van registrar un total de 683 assistències.

Les declaracions de Jordi Badia es van produir amb motiu del cinquè aniversari del Centre de Recursos per a l'Ocupació (CRO), en el decurs d'una jornada que va servir per conèixer a fons la tasca que s'hi desenvolupa. Usuaris i professionals vinculats al centre van prendre la paraula i van explicar la seva experiència més personal en el centre.