L'ACA i les poblacions de l'Alta Segarra tenen a prop l'acord per poder rebre aigua del pantà de la Llosa i posar fi, d'aquesta manera, als problemes de qualitat que sovint posen en risc el subministrament a la població. Rebre aigua des del Solsonès ha de suposar, sobretot, una millora en la qualitat, però en les primeres converses que havia mantingut l'ACA amb els alcaldes de la zona el preu que es pretenia cobrar per la connexió i les obligacions de consum a cada població eren massa elevats per a les economies municipals.

Un municipi com Sant Pere Sallavinera havia de tenir dues connexions i el preu de la conducció des de la xarxa principal de distribució fins al municipi era de 800.000 euros, una xifra que no podien assumir, segons explica l'alcalde de Calaf, Jordi Badia.

El mateix Badia ha explicat que la solució és pròxima, però sense una data. Ell i la resta d'alcaldes de la zona, que en aquest tema han mantingut un posicionament conjunt, esperen que l'ACA els faci una trucada i els convoqui a una reunió per acabar d'aclarir preus i obligacions de cada administració.

Badia s'ha mostrat satisfet d'haver resolt un problema que afectava Calaf, però especialment els pobles més petits: "se'ns deia que havíem de consumir una quantitat d'aigua i que aquell havia de ser el mínim, però no podia ser. Nosaltres no volem substituir totes les captacions per l'aigua que vingui de la Llosa, però, en canvi, l'aigua que ve del Solsonès ens pot anar molt bé per barrejar-la amb la nostra i així poder oferir un servei amb molts menys nitrats que ara".

Els nitrats tenen una relació directa amb la presència d'explotacions ramaderes. "Cada dia n'hi ha més, però nosaltres podem aconsellar, recomanar, però no podem dir a una família que no instal·li una explotació, no podem frenar el creixement del sector, perquè és una de les fonts principals de riquesa d'aquest territori", explica Badia.

Amb aquesta nova situació, preveient que els municipis hagin de comprar menys aigua del que exigia l'ACA, Jordi Badia creu que es posen les bases per resoldre el problema que tenen. Amb la proposta inicial de l'ACA, el servei d'aigua en alguns casos hauria triplicat el preu. Badia creu que la població entendrà que hi hagi un increment raonable de l'aigua si es garanteix que tindrà més qualitat. Badia ha destacat, també, que els municipis "anem tots a l'una i la solució que ens doni l'ACA la volem per a tots els pobles de l'Alta Segarra a la vegada".