El Departament de Salut ha decidit obrir un expedient sancionador contra l'Hospital d'Igualada pel cas de la mort del jove igualadí Gabriel Pérez Escalante, de 24 anys, a causa d'una apendicitis no diagnosticada que va derivar en peritonitis, l'agost passat.

En un comunicat fet públic aquest divendres al matí, el departament ha comunicat l'obertura de l'expedient per tal de resoldre les irregularitats detectades durant la investigació duta a terme arran dels fets. A més, la conselleria també ha demanat al Servei Català de la Salut que actuï d'ofici en el cas i que obri un expedient de responsabilitat patrimonial.

Finalment, Salut clou apuntant a una sèrie de deficiències per part de l'Hospital d'Igualada, al qual li ordena que hi posi remei i li comunica que el departament realitzarà una inspecció a les instal·lacions del centre per comprovar si s'han implementat les millores.

La família tirarà endavant la denúncia

La família de Gabriel Pérez s'ha mostrat satisfeta amb l'informe que ha elaborat el Departament de Salut i que ha desembocat amb l'obertura d'un expedient sancionador a l'Hospital d'Igualada. La mare del jove, Carmen Escalante ha explicat que Salut "està a favor nostre i també ha detectat coses mal fetes" per part de l'hospital.

A diferència de les explicacions que els hi va donar l'Hospital d'Igualada, Escalante considera que el Departament de Salut "ha vist diversos errors i ens han dit que seguiran investigant". Tot i això, la família no renuncia a la vida judicial, ja que, segons la mare del noi, "hi tenim tot el dret del món". Per això, Escalante ha dit que els seus advocats ja estan enllestint la denúncia que presentaran als Jutjats d'Igualada en contra el centre sanitari de la ciutat.

La mare de Gabriel Pérez ha explicat que aquest dijous a la tarda van rebre una carta del Departament de Salut amb les conclusions de l'informe que han dut a terme arran de la mort del seu fill per una peritonitis. Carmen Escalante, la mare del jove, ha explicat que, tot i que l'informe de Salut va en la línia de les seves queixes, no renunciaran a la via judicial i "tirarem endavant la denúncia contra l'Hospital d'Igualada, com ja teníem pensat".

Escalante ha relatat que en aquests moments el seu advocat, Cristóbal Martell, està recopilant tota la informació i els informes elaborats tant per l'Hospital d'Igualada com pel Departament de Salut per procedir a interposar la denúncia. Escalante també ha deixat clar que "no volem anar amb presses i volem fer les coses ben fetes".

La mare de Gabriel Pérez ha explicat que estan preparant una nova mobilització, com la que ja va tenir lloc el passat 4 de setembre i que va aplegar un miler de persones, per denunciar la mort del seu fill i demanar que no torni a passar un cas d'aquestes característiques. La mobilització tindrà lloc, molt probablement, davant de les instal·lacions de l'Hospital d'Igualada i la data encara està per determinar, tot i que Escalante ha dit que serà "molt aviat".

El cas de Gabriel Pérez

El cas, que va ser revelat per Regió7, va passar a mitjan agost. Gabriel Pérez Escalante, un jove igualadí de 24 anys, va anar tres vegades a Urgències de l'hospital, els dies 16, 17 i 18 d'agost, perquè tenia uns forts dolors abdominals, que li impedien poder aguantar-se dret.

En les dues primeres visites a Urgències, el jove va ser donat d'alta perquè li van diagnosticar una simple gastroenteritis. No va ser fins al tercer dia que els metges van detectar que tenia una apendicitis. Quan va ser diagnosticada, l'hospital va comprovar que l'apendicitis ja havia derivat en una peritonitis i que la infecció se li havia escampat. El noi va acabar morint tres dies després a l'hospital Clínic de Barcelona, on havia ingressat en estat crític.

La mort del jove igualadí va causar una onada d'indignació en una bona part de la ciutadania i, uns dies després, més de mil persones es van manifestar davant de l'hospital d'Igualada per exigir explicacions sobre el cas. Unes explicacions que la família no va rebre fins ahir, un mes i mig després de la mort del jove.