A l'Anoia hi ha un gruix destacat de persones diagnosticades de diabetis, tot i que, segons dades de l'Associació de Diabètics de Catalunya, 9 de cada 10 persones afectades no saben que tenen aquesta insuficiència en la creació d'insulina. Amb l'objectiu d'aclarir dubtes, estar al costat dels qui ja han estat diagnosticats i, alhora, explicar la malaltia al conjunt de la societat per facilitar el diagnòstic, aquest cap de setmana es va donar el tret de sortida a l'Associació de Diabètics de l'Anoia, una delegació de l'entitat catalana.

L'associació, que ja havia existit a la comarca però va desaparèixer anys enrere, va presentar-se dissabte a Igualada davant de prop de dos centenars de persones. La primera i principal actuació que farà serà oferir un espai de consulta personalitzada al Centre Cívic Centre d'Igualada, dos dijous el mes, a càrrec de la junta de l'entitat a l'Anoia, que a més de ser diabètics treballen en el camp sanitari. "Volem ser a prop de les persones afectades, per això és tan positiu tenir delegacions a tot el territori", assegurava el president de l'associació d'àmbit català, Xavier Bosch.

Així doncs, la comarca de l'Anoia guanya una seu de l'entitat fins ara inexistent que ajudarà els diabètics. "A vegades passa que els professionals sanitaris que ens expliquen que tenim diabetis no coneixen exactament totes les implicacions perquè ells no les experimenten. Per aquest motiu, nosaltres, que som diabètics i sanitaris, oferim ajuda i guia a les persones que viuen el mateix que nosaltres", explicava Esther Maldonado, membre de la junta a la comarca. "És molt important fer entendre que es pot fer una vida normal amb la diabetis", continuava Maldonado.

La nova junta, a més de l'atenció personalitzada, també prepara un conjunt de xerrades per donar més informació als afectats i al gruix de la població en general sobre la malaltia. I, encara que no tenen res tancat, asseguren que volen dinamitzar un curs de cuina per a diabètics i preparar un conjunt d'activitats pel Dia Mundial de la Diabetis, que és el 14 de novembre.

Durant els esdeveniments que programin, tenen previst oferir l'oportunitat de fer una glicèmia, la prova per detectar si es té o no l'alteració. "En l'última Marató de Sang a Igualada ja vam oferir aquesta opció i només en un dia vam detectar tres casos de diabetis que no havien estat diagnosticada", exposa Maldonado.

Anar alerta amb el menjar

En la presentació, l'organització va oferir quatre xerrades de professionals que explicaven els punts més importants de la diabetis i la forma d'encarar-la com a malaltia crònica. Es va fer especial esment en la necessitat de seguir una dieta sana i equilibrada i practicar exercici regularment. Es tracta de fer una ingesta adequada d'aliments, de reduir les aportacions de sucres i greixos, i si s'està en condicions, sortir com a mínim a caminar per cremar calories. Un consell, van recordar els professionals, que és tant per a persones afectades com per a les que no tenen la malaltia.

"Els últims anys han augmentat exponencialment els diagnosticats d'un tipus de diabetis concreta que està lligada als hàbits", assegurava en la seva exposició el ponent Enric Serra. "Una vegada es detecta la malaltia, ja és tard per evitar-la. Però si abans que aparegui la persona cuida la dieta, la rutina i fa esport, les probabilitats de desenvolupar diabetis de tipus II és inferior", concloïa Serra.