L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha inclòs en un nou paquet d'ajuts una obra de millora del subministrament a Capellades, població que ha begut sempre de l'aqüífer del seu subsòl i de pous, però que actualment també té problemes derivats, justament, de la situació d'alarma pels baixos nivells de les aigües subterrànies. En concret, Capellades fa una obra per captar unes surgències de l'aqüífer, que abans tenien un aprofitament industrial i que avui estaven desaprofitades. D'aquesta manera es podrà substituir una part de les extraccions bombades que fa el servei municipal al pou de la Font Cuitora.

L'ACA va fer públic aquest dijous l'ajut a una quinzena de projectes de les comarques de l'àmbit de Regió7, la majoria a la comarca de l'Anoia. Es tracta de l'adjudicació provisional dels ajuts per millorar la garantia d'aigua als municipis que tenen problemes d'abastament. La línia, dotada amb 10 milions d'euros, es destinarà a un total de 104 projectes de millora que suposaran una inversió global de 20 milions d'euros a Catalunya, repartits en 84 municipis. Aquesta és una de les mesures estratègiques previstes al Pla de Gestió de l'Aigua a Catalunya.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va destacar que "aquesta és una de les apostes més potents del Govern per a l'equilibri territorial i per evitar que els municipis amb problemes d'aigua hagin de recórrer a camions cisterna".

L'ACA preveu mantenir aquesta línia amb caràcter plurianual. Per això es convocarà novament el 2017 i el 2018 amb el mateix import. En conjunt, suposarà unes inversions de 30 milions d'euros els propers tres anys.

A part de l'obra de Capellades, que té un pressupost de gairebé 739.000 euros (la Generalitat en subvenciona 287.725), a la mateixa comarca, a Piera, es preveu una inversió de millora de la quaitat de l'aigua (reducció de THM) al dipòit de la Fontesa. En aquest cas la inversió és de 10.477 euros i la subvenció de 8.582. I per últim, també a l'Anoia, concretament a Veciana, es construirà una planta de tractament per a l'aigua captada del pou del Segur (amb un pressupost de 42.833 euros i un ajut de 37.995).

També es durà a terme la construcció del dipòsit d'Éller (a la Cerdanya). I a la mateixa comarca, conducció d'aigua d'Estoil a Soriguerola (Fontanals), la portada d'aigua de Ger a la pleta de Saga, i la instal·lació d'un sistema de filtració al dipòstit d'Olopte i la millora de la qualitat a Isòvol.

Al Berguedà, a Guardiola, s'interconnectaran dos dipòsits i al Moianès es posa en explotació el dipòsit del pou Vell.