Igualada ha homenatjat aquest dijous, 26 de gener, els seus deu ciutadans que van morir als camps de concentració nazis. Tots ells, acabada la Guerra Civil, van ser capturats a França i deportats a Àustria. El creador de la iniciativa Stolpersteine o "pedres al camí", l´artista alemany Günter Demnig, ha posat personalment, a la Plaça de l´Ajuntament, les deu llambordes que recordaran des d´ara cadascun d´aquells igualadins.

Aquestes llambordes de formigó tenen una fulla de llautó al capdamunt on s´hi han gravat les dades essencials de cada persona. L´objectiu és que el vianant s´aturi en veure-les, recordi la persona desapareguda i reflexioni al voltant d´uns fets que van marcar el segle passat al continent europeu.

Avui ja hi ha més de de 50.000 Stolpersteine instal·lades en setze països d´Europa. El 2015, Navàs va ser el primer municipi català a adoptar-les i, aquest 2017, s´hi han afegit poblacions com Igualada, Manresa i Castellar del Vallès.

Susanna Carpi, en representació dels familiars dels homenatjats, ha intervingut de manera emotiva en els parlaments, destacant la importància de poder retornar simbòlicament a casa seva aquells que van morir víctimes de l´horror nazi. També s´hi ha pogut escoltar música

per al record i, en acabar, s´han dipositat roses blanques al voltant de les Stolpersteine.