26 de gener de 2017
26.01.2017

Igualada homenatja amb llambordes Stolpersteine els seus morts als camps nazis

L'artista Günter Demnig ha col·locat 10 plaques de record a la Plaça de l'Ajuntament

26.01.2017 | 20:40
Igualada homenatja amb llambordes Stolpersteine els seus morts als camps nazis

Igualada ha homenatjat aquest dijous, 26 de gener, els seus deu ciutadans que van morir als camps de concentració nazis. Tots ells, acabada la Guerra Civil, van ser capturats a França i deportats a Àustria. El creador de la iniciativa Stolpersteine o "pedres al camí", l´artista alemany Günter Demnig, ha posat personalment, a la Plaça de l´Ajuntament, les deu llambordes que recordaran des d´ara cadascun d´aquells igualadins.

Aquestes llambordes de formigó tenen una fulla de llautó al capdamunt on s´hi han gravat les dades essencials de cada persona. L´objectiu és que el vianant s´aturi en veure-les, recordi la persona desapareguda i reflexioni al voltant d´uns fets que van marcar el segle passat al continent europeu.

Avui ja hi ha més de de 50.000 Stolpersteine instal·lades en setze països d´Europa. El 2015, Navàs va ser el primer municipi català a adoptar-les i, aquest 2017, s´hi han afegit poblacions com Igualada, Manresa i Castellar del Vallès.

Susanna Carpi, en representació dels familiars dels homenatjats, ha intervingut de manera emotiva en els parlaments, destacant la importància de poder retornar simbòlicament a casa seva aquells que van morir víctimes de l´horror nazi. També s´hi ha pogut escoltar música
per al record i, en acabar, s´han dipositat roses blanques al voltant de les Stolpersteine.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook