El projecte de construcció d'un càmping als peus de la muntanmya de Montserrat ha posat en peu de guerra diversos veïns i associacions del Bruc , que s'hi oposen frontalment. Es tracta d'una finca de propietat privada de 30 hectàrees -les dedicades al càmping serien 14,8- ubicada a una zona coneguda com els plans de la Vinya Nova, un espai molt proper al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

Segons han relatat a l'ACN els impulsors del projecte, es tractaria d'un «eco-glamping» (càmping ecològic de luxe) amb un total de 38 tendes i cabanes que «quedarien totalment integrades al paisatge». Per la seva part, els opositors consideren que aquesta zona hauria de tenir un nivell màxim de protecció, ja que, segons ells, «no pot haver-hi res més que l'activitat pròpia de la zona, que és el cultiu agrícola i forestal».

Els propietaris d'un terreny de trenta hectàrees situat a la zona dels plans de la Vinya Nova, a tocar del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, volen tirar endavant un projecte per ubicar-hi un «eco-glamping».

Veïns del Bruc no volen que es faci un càmping a la falda de Montserrat

Veïns del Bruc no volen que es faci un càmping a la falda de Montserrat

La primera proposta que els impulsors van presentar a l'Ajuntament del Bruc l'any 2013 contemplava la implantació de 141 tendes i una zona d'aparcament per a autocaravanes. Amb tot, segons ha explicat un dels impulsors , Pere Linares, el projecte s'ha anat modificant amb els anys davant de les protestes veïnals i també per incorporar les recomanacions del consistori i de la Diputació de Barcelona, i a dia d'avui «les expectatives inicials s'han reduït en un 70%».Així doncs, l'última revisió del projecte i que els impulsors tenen intenció de presentar en ferm a l'Ajuntament del Bruc en el termini d'un mes té un àmbit d'actuació de 14,8 hectàrees i compta amb un total de 38 tendes i cabanes -de les quals 23 seran mòbils i 15 fixes-. Linares ha relatat que «de les 30 hectàrees inicials en destinarem un 40% a la zona del càmping i la resta al cultiu d'oliveres».Els impulsors han volgut deixar clar que la iniciativa vol ser el més respectuosa possible amb el medi ambient i, per això, han introduït mesures d'integració paisatgística.

D'altra banda, un conjunt d'entitats i també grups polítics del Bruc s'han unit per oposar-se frontalment al projecte, malgrat que encara no hi ha cap proposta en ferm sobre la taula del consistori.

Les entitats consideren que es tracta d'una zona que hauria de tenir una «especial protecció» per la seva situació al costat de Montserrat. El biòleg bruquetà Jaume Jorba ha relatat que la finca està inclosa «dins d'una unitat de paisatge, que és el pla de Montserrat, i els entorns de protecció els parcs tenen un efecte tampó sobre la muntanya». Segons Jorba, «molts dels animals que viuen a la muntanya baixen a menjar al pla i, per això, és important no trencar la connectivitat».En aquest sentit, els contraris al projecte consideren que la instal·lació d'un càmping «no aportaria res positiu a la zona, ans al contrari, espantaria els animals i canviaria la vegetació autòctona», segons ha relatat Jorba. En el manifest que han signat conjuntament set entitats i partits locals també es posa de relleu que el càmping «modificaria greument tant el paisatge com la biodiversitat de la zona, a més d'afectar la connectivitat, amb implicacions negatives sobre els ecosistemes del massís». En resum, creuen que seria un «atemptat" contra els valors estètics de la muntanya i afectaria la flora i fauna d'un paisatge únic a Catalunya» com és Montserrat.