El pilot de globus aerostàtics igualadí Àngel Aguirre ha iniciat una expedició comercial al Cercle Polar Àrtic que fins ara no té precedents. Sí que s'hi ha volat en proves de pilots experts, però no amb tripulació no experta i en un període de tres setmanes. Els aparells de Globus Kon-Tiki van sortir el dia 19 d'Igualada cap a l'arxipèlag Svalbard, situat al paral·lel 80º, molt per sobre del Cercle Polar Àrtic. L'expedició d'Aguirre amb passatgers serà la que haurà volat més al nord del planeta.

Es tracta d'un tipus de vol orientat a participants amb certa experiència en muntanyisme i entorns àrtics, pilots de globus d'arreu del món que busquen una gran experiència, fotògrafs especialitzats en natura o persones amb sensibilitat mediambiental. Svalbard és una zona declarada destí sostenible i és l'últim punt poblat de la Terra en direcció al nord. Globus Kon-Tiki hi passarà un mes i mig, amb tres equips que hi rotaran en terminis de 15 dies.

Globus Kon-Tiki, segons han explicat fonts de l'empresa, «s'embarca a aquesta expedició després de tancar un acord amb l'empresa especialitzada en activitats d'aventura Spitzbergen Adventures, un negoci del territori noruec que es dedica a la promoció del turisme en aquest arxipèlag». Preparar aquesta expedició ha comportat tot un any de preparatius, a causa de les diverses dificultats logístiques que presenta, que van des de l'obtenció de permisos per volar en globus a Svalbard -territori protegit com a entorn natural- fins a tràmits com el transport del gas.

A més, s'hi han de sumar els preparatius de l'equip humà de Kon-Tiki, com les pràctiques amb moto de neu i remolc que han dut a terme a Andorra per poder fer el seguiment del globus per terra un cop es trobin a Svalbard.

L'equip de Globus Kon-Tiki enlairarà a Svalbard un globus aerostàtic de sis places, «una envergadura que fa el vol més difícil pel pes i la mida». I les mateixes fonts afegeixen que, «a conseqüència de les baixes temperatures, és necessari pressuritzar el gas propà amb nitrogen, per facilitar-ne la ignició». L'expedició estrenarà un cremador d'última generació fabricat per l'empresa igualadina Ultramagic, que els permet volar més còmodament, ja que està preparat per aguantar el fred i els vols d'alçada.

Una altra de les particularitats d'aquest territori és la fauna. Hi ha molts éssos polars, i això fa que els visitants hagin d'anar acompanyats. A Svalbard hi viuen 2.500 habitants i 61.000 km2 de superfície -el doble que Catalunya-, és l'últim punt poblat de la Terra en direcció al nord. Un paratge natural amb el 60% de glaceres.