La Conca de Barberà, l'Anoia i la Segarra tanquen files per defensar la portada d'aigua de Rialb, a través del canal Segarra-Garrigues. Els alcaldes de deu municipis afectats han convidat els representants de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i el govern d'Aragó, que s'oposen frontalment al projecte, perquè coneguin la realitat del territori, on alguns pobles com les Piles fa més de deu anys que no tenen aigua potable, amb nivells de sulfats gairebé sis cops superiors al màxim permès. Des d'aquesta regió, a cavall entre Lleida, Tarragona i Barcelona, s'insisteix que no tenen cap altra sortida per poder disposar d'aigua de boca per als seus habitants, i que en cap cas es tracta d'un transvasament encobert. De fet, tot aquest territori és de la conca de l'Ebre, a excepció de cinc pobles que també pertanyen, en part, a conques internes, però aquesta, precisament, és la principal controvèrsia.

Amb actitud molt seriosa, els alcaldes de diversos municipis de la Conca de Barberà -les Piles, Forès, Vallfogona de Riucorb, Passant i Belltall, Santa Coloma de Queralt, Savallà del Comtat i Conesa-, els presidents dels Consells Comarcals de la Conca i de la Segarra, i també l'alcalde de Cervera han volgut sortir al pas, en roda de premsa conjunta aquest dilluns a Montblanc, de les crítiques al projecte d'abastament d'aigua potable del canal Segarra-Garrigues a una trentena de municipis d'aquestes dues comarques, de l'Urgell i de l'Anoia.

«De cap de les maneres volem una confrontació entre territoris i menys si són del nostre propi país; no volem una confrontació, només demanem quelcom tan simple, i és un dret tan bàsic, com que els nostres pobles puguin disposar d'aigua», afirmava ahir Magí Trullols, l'alcalde de Santa Coloma de Queralt.

«I que algú pugui dir de tot plegat que això és un transvasament és d'una ridiculesa enorme i, al meu entendre, és fer una lectura totalment perversa i interessada d'un tema que tant ens preocupa a nosaltres», va sentenciar Trullols. L'alcalde de Santa Coloma va recordar que, «per al conseller Rull, aquesta portada d'aigua de Rialb, a través del canal Segarra-Garrigues, és un acte de justícia».