L'associació TIC Anoia -que aglutina els professionals i empreses TIC de la comarca- ha presentat davant del conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, un projecte per ubicar a Igualada un hub tecnològic que es desenvoluparia en quatre fases. La primera és la construcció d'un nou edifici de 4.500 metres quadrats en un terreny del barri del Rec que tindria capacitat per a 500 persones i costaria prop de 5 milions d'euros. Els igualadins s'inspiren en el projecte barceloní Pier 01 Barcelona Tech City, i l'objectiu és que sigui un edifici amb un espai d'oficines per a les empreses tecnològiques i zones comunes on es creïn sinergies.

Baiget va veure de bon ull el projecte i va explicar que el sector de les TIC està creixent i ja ocupa 85.000 persones a tot Catalunya. D'altra banda, el conseller considera important que el projecte vagi acompanyat de formació i, per això, ha anunciat que estan treballant perquè Igualada pugui oferir el Grau en Enginyeria Informàtica d'aquí a dos anys. L'Associació TIC Anoia confia a trobar aviat un inversor per poder afrontar la primera fase i posar-lo en marxa durant el 2018 o el 2019.

Aquesta primera fase consistiria en la construcció d'un nou edifici de 4.500 m2 en un terreny del barri del Rec. Es tracta d'un ter-reny de propietat municipal a tocar del riu Anoia on antigament hi havia hagut l'adoberia de Cal Badia. Segons van detallar els redactors del projecte, l'arquitecte Xavier Claramunt i un dels cofundadors del REC.0, Ramon Enrich, l'edifici es va pensar perquè «es barregés amb l'entorn», i s'ha projectat amb una doble estratègia: «que hi convisqui el món de la innovació i que s'obri a la ciutadania». En aquest sentit, la teulada de l'edifici s'ha pensat com un gran mirador amb espais verds on es permetrà l'accés a tothom.

Les tres fases restants consistirien en la construcció o adaptació d'altres equipaments ubicats també al barri del Rec amb l'objectiu d'aconseguir que la ciutat «s'obri de manera real al riu i es creïn relacions nord-sud», segons va detallar l'arquitecte Xavier Claramunt. Des de TIC Anoia van assegurar que la primera i segona fase són viables «a curt termini», ja que «hi ha una necessitat real d'espai de les empreses», mentre que la tercera i quarta fase «dependran de la capacitat que tinguem d'atraure altres sectors i gremis per venir a treballar aquí». De fet, la primera fase és l'única que té un espai concret on ubicar l'edifici, mentre que encara s'està estudiant on s'ubicarien les tres fases restants.

Pel que fa al contingut de l'edifici, Jaume Catarineu, president de TIC Anoia, va dir que l'objectiu és adaptar-se a les necessitats de les empreses tecnològiques «amb espais molt lluminosos» i, a banda d'instal·lar-hi espais pròpiament d'oficines, també està previst ubicar-hi «zones comunes on les empreses ens puguem trobar per crear sinergies». Catarineu va explicar que actualment hi ha un centenar d'empreses del sector TIC a l'Anoia que facturen en conjunt uns 60 milions d'euros. A més, el president de l'associació va revelar que les expectatives per a aquest 2017 són molt positives, ja que el sector preveu créixer al voltant del 20% i «es necessitaran uns 70 nous treballadors altament qualificats».

Davant d'aquest creixement potencial del sector de les TIC, Catarineu va dir que «necessitarem més espais, no només a nivell tecnològic sinó d'innovació en general». En aquest sentit, el president de TIC Anoia creu important que el nou hub que volen crear sigui un equipament mixt amb un «concepte d'innovació molt ampli».