L'oferta en els estudis postobligatoris, és a dir, batxillerat, formació professional i itineraris formatius específics creix per al curs vinent de 1.300 places sufragades amb fons públics. Gairebé el 70% són places concentrades en la formació professional, una branca que el Govern vol posicionar com una bona opció acadèmica per als joves.

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, creu que cal millorar la concepció social de la FP i en defensa els alts índexs d'ocupabilitat dels graduats i la millora de la competitivitat empresarial. Per al curs vinent, es creen dos cicles nous, sobre pedra natural i en conducció de vehicles de transport per carretera i 45 cicles més s'estenen a altres centres.

Meritxell Ruiz va explicar ahir a Martorell que «la FP millora l'ocupabilitat perquè ajuda les persones a mantenir la feina o a entrar al mercat laboral, i també les empreses a ser més competitives». La titular d'Ensenyament va destacar que «s'ha de posar en valor la importància de la FP. És una palanca de canvi perquè garanteix la formació de les persones i la competitivitat del país». Així mateix, Ruiz va remarcar que «fa temps que la FP ha deixat de ser una segona opció, dóna progrés al país. Cal dir a les famílies que valorin l'FP com una gran opció».

El curs que ve alguns instituts del territori disposaran de 45 cicles formatius que fins ara no podien oferir, i que són fruit de la implicació i demanda d'administracions territorials o associacions empresarials. És el cas, per exemple, del cicle superior de Patronatge i moda al Maresme-Vallès Oriental -associacions empresarials del tèxtil- o del cicle superior de Guia, informació i assistència turístiques a Girona -Associacions de càmpings i empreses hoteleres. També són de nova implantació el cicle de grau mitjà de Conducció de vehicles de transport per carretera a la Catalunya Central -Departament de Territori i Sostenibilitat, Ajuntament de Vic i Asotrans- i el de grau mitjà de Pedra natural a Lleida -Gremi de la Pedra i Gremi d'Àrids a Catalu-nya, que, tal com ha anunciat Ruiz, a més a més són «dos cicles nous que hem creat a Catalunya». En total, a FP s'ofereixen 134 títols.