L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat s'ha posat les piles per mirar de tirar endavant tan aviat com sigui possible la futura ampliació de la bibloteca Santa Oliva, amb què treballa des de començament del mandat. De moment, està pendent de rebre un pla de funcionalitats que ha encarregat a la Diputacióde Barcelona, i que servirà de base per al futur projecte. De tota manera, el regidor de Cultura, Xavier Rota, ja ha avançat que l'ampliació no serà possible a curt termini.

El pla de funcionalitats amb què està treballant la Diputació es durà a terme a partir de les propostes plantejades pels mateixos responsables de la biblioteca i també pels usuaris, i és a partir d'aquest pla que es podrà començar a planificar com ha de ser i com s'ha d'afrontar la futura ampliació. Fa temps que el consistori treballa en aquesta proposta, però el regidor va admetre d'entrada que és difícil que el projecte es faci realitat aquest mandat.

Va ser a l'inici del mandat quan la biblioteca va plantejar de nou la necessitat de poder disposar de més espais, com ara una sala polivalent per poder dur a terme algunes activitats sense entorpir el funcionament normal de l'equipament. Segons el regidor Rota, de seguida es va decidir que era millor projectar una nova ampliació «amb cara i ulls», i per aquesta raó, el consistori olesà va contactar amb la Diputació de Barcelona, responsable de la Xarxa de biblioteques Municipals, per intentar fer possible aquest desig. Per la seva banda, la directora de la biblioteca Santa Oliva, Marta Puig, també va destacar que la demanda d'ampliació està més que justificada tenint en compte l'evident impossibilitat d'atendre la gran demanda d'usuaris que té l'equipament, situació que s'agreuja en època d'exàmens. A més, Puig sosté que, segons normativa, Olesa hauria de disposar d'una biblioteca amb més del doble de metres quadrats que els que té ara, ja que dóna servei a un municipi de 23.000 habitants.

Arran de la demanda de l'Ajuntament d'Olesa, tècnics de la Diputació de Barcelona van elaborar un primer informe de necessitats, que entre altres aspectes incideix, precisament, en el fet que Olesa hauria de disposar d'una biblioteca d'uns 2.200 metres quadrats. D'altra banda, i a part de les dimensions, actualment, les biblioteques ofereixen un ventall de serveis diferents, més enllà del préstec de llibres i les sales de lectura, que fan que aquestes instal·lacions hagin d'incloure sales polivalents, o espais de silenci o aules d'informàtica.