L'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (Baix Llobregat) ha estat l'escollit per acollir la Casa dels Parts, un servei pioner a Catalunya dedicat als parts naturals. El nou espai, que no tindrà res a veure amb una sala de parts convencional, reproduirà les condicions de confort i calidesa d'una llar perquè les mares que ho desitgin puguin tenir un part totalment natural assistides en tot moment per una llevadora. El conseller de Salut, Toni Comín, que aquest dijous ha visitat el centre sanitari, ha explicat que les obres, que tindran un cost d'uns 200.000 euros, començaran de forma imminent per tal que el servei comenci a funcionar el pròxim mes de setembre.

La previsió és que amb el nou servei, l'Hospital de Martorell incrementi un 15% el nombre de parts fins els 750 anuals i que d'aquests, un centenar inicialment, siguin parts naturals.

La nova unitat de Martorell serà un espai separat de la zona d'obstetrícia que tindrà la calidesa d´una llar. Les dones podran parir i marxar a casa sense haver de passar per l´àrea d´hospitalització. La cap de llevadores de l'Hospital de Martorell, Montserrat Batlle, ha explicat que la Casa dels Parts no comptarà amb cap tipus d'equip quirúrgic ja que l'objectiu és que en tot moment es respecti tot el procés fisiològic que comporta el naixement d'un nadó. Així, només podran utilitzar el servei mares sanes amb un risc obstètric baix i, en el cas que es detecti qualsevol risc, es derivarà immediatament a les mares a la sala de parts convencional de l'hospital.

El conseller de Salut, Toni Comín, destacat que l'Hospital de Martorell "té una responsabilitat davant la resta del sistema sanitari català" ja que marcarà el camí a seguir per molts altres centres hospitalaris terciaris que ja s'han interessat pel nou servei i que estudien acollir-lo. Alguns d'aquests hospitals són l´Hospital Germans Trias i Pujol; l´Hospital Vall d´Hebron; l´ Hospital Joan XXIII de Tarragona; l´Hospital de l´Hospitalet; l´Hospital de Sant Pau i l´ Hospital d´Igualada.

Des del passat mes de març des de la conselleria s´ha creat un grup de treball format per llevadores i altres professionals per unificar criteris sobre quina estructura, característiques i funcionament han de tenir aquestes unitats. L´objectiu és que totes les dones tinguin l´opció per poder escollir el tipus d´atenció que volen pel naixement dels seus fills i que d´aquí al 2020, a Catalunya, hi hagin prou unitats d´aquestes característiques per garantir aquesta oportunitat d´escollir una atenció al part sense intervencions.

En aquest sentit, Comín ha assenyalat que l'objectiu és acostar-se a les xifres d'altres països europeus on el 70% dels parts són naturals.

S´estima que un 12% de les dones opten per tenir un part natural

Segons les darreres dades del 2015, a Catalunya es van produir un total de 65.638 parts. D´aquests el 71% van ser vaginals i un 29% van ser per cesària. En els últims anys també s´ha observat que entre els parts d´un sol fill s´ha reduït la realització l´episiotomia fins arribar a un 22.9% dels casos. També s´ha reduït la utilització de fòrceps i ventoses (12,5%) i hi hagut una estabilització en la realització de cesàries (29%).

Futura ampliació de l'Hospital de Martorell

D´altra banda, el conseller també ha explicat que aquest any es redactarà el projecte executiu d´ampliació de l´hospital de Martorell, que ha de permetre millorar les urgències, el bloc quirúrgic o l´hospital de dia, entre d´altres. "L´hospital vol augmentar la seva capacitat de penetració i està cridat a viure una ampliació important", ha ressaltat Comín.